Freedom House: Moscova foloseşte intens mass-media de limbă rusă pentru a răspândi informaţii false...

...şi pentru a incita spiritele printre etnicii ruşi din R. Moldova, statele baltice și Ucraina.

Regimurile autoritare de felul Federaţiei Ruse sau Chinei par a fi tot mai atrăgătoare pentru politicieni din statele considerate democrate, se spune într-un raport dat publicităţii luni de organizaţia Freedom House. Studiul „Subminarea democraţiilor: ţintele, strategiile şi metodele regimurilor autoritare moderne” susține că Moscova, de exemplu, foloseşte intens mass-media de limbă rusă pentru a răspândi informaţii false şi pentru a incita spiritele printre etnicii ruşi din Republica Moldova, statele baltice șiUcraina. Printre instrumentele de influenţă ale Kremlinului sunt şi aşa numitele „conflictele îngheţate”, în cazul Republicii Moldova regiunea transnistreană, prin care, potrivit Freedom House, Rusia încearcă să-şi intensifice, la nevoie, presiunea politică. Mai multe în relatarea Dianei Răileanu:

Stilul autoritar al Vladimir Putin devine contagios inclusiv printre politicieni din state membre ale Uniunii Europene, care nu ezită să-şi exprime pe faţă admiraţia pentru preşedintele rus, se spune raportul Freedom House.

Tendinţa nu este străină pentru Republica Moldova, devenind vizibilă, susțin experţii, după venirea la preşedinţie a politicianului cu viziuni pro-ruse Igor Dodon.

Strânsa legătură a fostului lider socialist cu Moscova s-a făcut remarcată la parada militară organizată de 9 mai, Igor Dodon fiind singurul şef de stat străin care a acceptat invitaţia lui Vladimir Putin, spre deosebire de mulţi lideri internaţionali, inclusiv şefi de state fost sovietice.

Sociologul Ion Jigău, directorul executiv al Centrului CBS-Axa, afirmă că politicienii din Republica Moldova sunt tentaţi să copieze nu atât comportamentul liderului rus, cât mai ales tendinţa acestuia de a mima democraţia. De ce au priză la public? Din cauza nostalgiei sovietice, explică el:

„Puterea sovietică ne-a cam dezvăţat de democraţia autenică. Tot ce ţinea de meritocraţie, tot ce ţinea de competenţă, tot ce ţinea de voinţa populară au cam dispărut. Pentru că în poporul nostru s-a prăşit bine, au rămas doar cei care s-au conformat. (…) În plus, o parte dintre noi, da, cunosc limbi străine şi sunt plecaţi, însă o altă parte nu cunosc altceva decât rusa, prin asta se explică şi migraţia noastră de muncă preponderent în Rusia. Urmărind mass-media de sorginte rusească, pe deasupra suntem şi nostalgici, deci, este mai uşor să le bagi ceva în cap şi în suflet care nu este adecvată situației noastre pentru viitor.”

Raportul Freedom House mai spune că Rusia a avut un rol major în dezvoltarea aşa numitor „regimurilor autoritare moderne”. Politicienii tind să copieze metodele de control asupra mediilor, propaganda, metodele de a submina şi domina societatea civilă sau opoziţia politică.

Deşi asemenea metode par să aducă beneficii politicienilor, acestea sunt de scurtă durată şi, de fapt, produc un mare deserviciu cetăţenilor, constată politologul Dionis Cenuşă:

„Veţi observa, pe de o parte, oficiul Președinției, care copiază modelul rusesc de retorică şi, practic, copiază agenda Federaţiei Ruse, or, întâlnirile pe care le-a avut cu Viktor Orban sunt în umbra relaţiilor pe care Rusia le creează cu statele din regiune. Pe lângă dimensiunea estică şi copierea ei de către oficiul Preşedintelui, avem şi experienţa negativă determinată de aşa numitele guverne pro-europene din cauza cărora a fost discreditată ideea integrării europene, valorilor europene şi drepturilor omului. Pe toate palierele vedem efecte negative atunci când politicienii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau alte ţări din Parteneriatul Estic se joacă de-a democraţia.”

În studiul publicat luni de Freedom House sunt enumerate şi consecinţele unei politici duplicitare, între care embargourile economice, invaziile militare şi nesoluţionarea conflictelor îngheţate.