Fridays for Future: greva școlară globală împotriva schimbărilor climaterice

„Fridays for Future” la Praga

Sute de mii de oameni, mai ales tineri, au demonstrat în mai multe orașe australiene pentru măsuri urgente împotriva schimbărilor climaterice provocate de arderea combustibililor fosili, defrișări și alte activități umane nocive.

Australienii și alte națiuni din zona Asia-Pacific au fost primii care au participat la demonstrațiile din cadrul unei greve școlare globale care va include cel puțin 150 de țări ale lumii.

Potrivit unuia din colectivele care coordonează și urmăresc greva (https://globalclimatestrike.net), numai la Melbourne au ieșit în stradă 100.000 de oameni, o mulțime la fel de mare fiind estimată și la Sydney.


În unele țări, ca Statele Unite sau Germania, sunt programate sute de proteste, iar participarea totală ar putea fi de multe milioane de oameni.

Spre deosebire de alte greve școlare de vineri pentru climă, inspirate de adolescenta suedeză Greta Thunberg, de data aceasta elevilor li se vor alătura mulți adulți, organizații, companii.

Activista Greta Thunberg a ajuns la New York, după ce a traversat Atlanticul cu un yacht, timp de 15 zile, 28 august 2019


Unele școli din multe țări ale lumii, din Australia până în Statele Unite, au spus că nu vor penaliza elevii pentru că lipsesc de la ore, iar câteva le-au mulțumit chiar că încearcă să repare ce au stricat generațiile mai vârstnice.

Primele demonstrații din ceea ce ar putea fi cea mai mare manifestație internațională de protest din istoria omenirii au avut loc în insule din Pacific care riscă să fie acoperite de ocean din cauza încălzirii globale, cum este Vanuatu.

### Vezi și... ### New York, epicentrul luptei pentru mediu


Centrul global al demonstrațiilor din această nouă zi de Vineri pentru Viitor (Fridays for Future) este New Yorkul, unde activista Greta Thunberg va conduce protestele dinaintea unui summit ONU pe tema opririi încălzirii globale, programat pentru 23 septembrie.

Guvernul german urma să anunțe vineri un plan de zeci de miliarde de euro pe zece ani pentru stoparea încălzirii globale. Planul prevede printre altele sprijinirea transportului public și a vehiculelor electrice, renunțarea la unele metode poluante de încălzire etc. Vineri dimineață se relata că discuțiile în interiorul coaliției de guvernare de la Berlin pe această temă s-au prelungit toată noaptea, existând divergențe de opinie asupra unor chestiuni de ordin tehnic.

Greva școlară, care se ține și în R. Moldova și România, sub genericul Fridays for Future, se va repeta vinerea viitoare, 27 septembrie.