Merz, în vârstă de 69 de ani, care se confruntă cu discuții dificile în cadrul coaliției după ce partidul său s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din Germania în weekend, a declarat la 24 februarie că țara sa nu își poate permite o paralizie politică într-un moment în care politica externă a Washingtonului se schimbă, iar economia germană este în scădere.
„Pentru mine, prioritatea absolută va fi consolidarea Europei cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține cu adevărat independența față de SUA”, în materie de apărare, a declarat Merz.
Merz, liderul alianței de centru-dreapta CDU/CSU, a declarat că nu are „niciun fel de iluzii cu privire la ceea ce vine dinspre America”.
„După declarațiile lui Donald Trump din ultima săptămână, este clar că americanii sunt în mare măsură indiferenți față de soarta Europei”, a spus el într-o discuție televizată postelectorală cu alți lideri de partid, un eveniment tradițional după alegerile din Germania.
„Sunt foarte curios să văd cum ne îndreptăm spre summitul NATO de la sfârșitul lunii iunie - dacă vom mai vorbi despre NATO în forma sa actuală sau dacă va trebui să stabilim o capacitate europeană independentă de apărare mult mai repede”, a adăugat Merz.
Într-una dintre cele mai importante alegeri din Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial, CDU/CSU a terminat pe primul loc cu 28,5% din voturi, potrivit cifrelor oficiale.
- Te-ar putea interesa și: Creștin-democrații, pe cale să câștige alegerile în Germania, după o prezență record la urne
Rezultatele vor permite probabil partidelor mainstream să formeze un guvern și să țină partidul de extremă dreapta AfD în afara guvernului.
Candidații parteneri de coaliție sunt SPD de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz, care a pierdut aproape 10 puncte procentuale față de acum patru ani și a primit 16,4% din voturi. De asemenea, mai sunt Verzii, care au terminat pe locul patru cu 11,6%. AfD a fost al doilea cu aproximativ 20,8%.
Scholz va rămâne probabil în funcție ca cancelar interimar până la formarea unui nou guvern.
În ciuda tensiunilor recente din cadrul alianței transatlantice, Trump a salutat rezultatele, publicând pe platforma sa de socializare că victoria conservatorilor a fost „o zi mare pentru Germania”.
„La fel ca SUA, oamenii din Germania s-au săturat de agenda lipsită de bun simț, în special în ceea ce privește energia și imigrația”, a scris Trump.
Premierul britanic, Keir Starmer, și președintele francez, Emmanuel Macron, l-au felicitat pe Merz pentru victoria partidului său și au subliniat, de asemenea, necesitatea unor eforturi sporite de securitate europeană.
„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu noul guvern pentru a aprofunda relația noastră deja puternică, pentru a spori securitatea noastră comună și pentru a oferi creștere pentru ambele țări”, a scris premierul britanic Keir Starmer pe X.
Președintele francez, Emmanuel Macron, care urmează să se întâlnească cu Trump la Washington pe 24 februarie, a declarat: „Suntem mai hotărâți ca niciodată să realizăm lucruri mărețe împreună pentru Franța și pentru Germania și să lucrăm pentru o Europă puternică și suverană”.
„În această perioadă de incertitudine, suntem uniți pentru a face față marilor provocări ale lumii și ale continentului nostru”, a mai spus Macron.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat, de asemenea, pe Merz, scriind pe rețelele de socializare că „Europa trebuie să fie capabilă să se apere, să-și dezvolte industriile și să obțină rezultatele necesare”.
„Europa are nevoie de succese comune, iar aceste succese vor aduce o unitate și mai mare în Europa”, a scris el.
- Citește și: Zelenski, dispus să renunțe la funcție, dacă ar obține cu asta pace și siguranță pentru Ucraina
În urma discuțiilor recente privind posibilitatea trimiterii de trupe de menținere a păcii în Ucraina în urma unui acord de armistițiu, Friedrich Merz a spus că este prea devreme pentru a discuta despre astfel de eforturi.
„Văd lucrurile la fel ca cancelarul [Scholz]. Aceasta nu este deloc o întrebare în acest moment”, a spus Merz, care a susținut în mod regulat continuarea ajutorului pentru Kiev.
Scholz a declarat pe 18 februarie că discuțiile privind trimiterea forțelor de menținere a păcii au fost „complet premature” și „extrem de nepotrivite” în timp ce războiul este în desfășurare.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers la Kiev pe 24 februarie pentru a se întâlni cu Zelenski, în semn de sprijin suplimentar din partea Europei pentru Ucraina.
Trump i-a tulburat pe aliații tradiționali ai SUA din Europa cu disponibilitatea sa de a relua relațiile diplomatice cu președintele rus, Vladimir Putin, și de a negocia sfârșitul războiului din Ucraina.
Liderii europeni sunt îngrijorați că Ucraina și Europa vor fi marginalizate în acest proces.
Trump s-a plâns de mult timp că națiunile europene nu plătesc suficient pentru propria apărare și a pus adesea la îndoială viabilitatea pe termen lung a NATO.
În remarcile sale postelectorale, Merz a spus: „Intervențiile de la Washington nu au fost mai puțin dramatice și drastice și, în cele din urmă, scandaloase decât intervențiile pe care le-am văzut de la Moscova”.
El s-a referit astfel la susținerea deschisă a apropiatului lui Donald Trump, Elon Musk, în campania electorală, în favoarea partidului de extremă dreapta AfD.
„Suntem sub o presiune atât de mare din partea celor două părți încât prioritatea mea absolută acum este să creez unitate în Europa”, a adăugat Merz.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te