Frontex își suspendă operațiunile din Ungaria

Imagine generică

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, a anunțat că își suspendă toate operațiunile din Ungaria pe motiv că guvernul maghiar nu respectă o decizie a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a salutat decizia Frontex și a cerut Ungariei să înceteze operațiunile de returnare în Serbia a migranților care cer azil.

Decizia Frontex vine la aproape două luni după ce Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că practica de deportare a migranților, fără a examina individual fiecare caz, este ilegală.

Ungaria a început deportările nediscriminatorii în toamna lui 2015, când guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia.

Autorităţile ungare susţin că deportările constituie respingeri ale cererilor de azil, în urma cărora poliţiştii de frontieră „escortează” „migranţii ilegali” la porţile din gard, pe unde pot intra în Serbia, scrie site-ul G4media.ro.