Fructele moldovenești au ajuns în premieră la o expoziție în Grecia | Protest față de „posturile vamale” transnistrene

Șase producători și exportatori de fructe din R. Moldova au plecat în Grecia pentru a promova fructele moldovenești la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate fructelor și legumelor din Balcani și Europa de Sud-Est

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Doi tineri activiști din R. Moldova planifică să desfășoare vineri, 28 aprilie, un protest împotriva posturilor ilegale instalate de regimul de la Tiraspol de-a lungul liniei administrative cu regiunea transnistreană, potrivit zonadesecuritate.md. Protestul va avea loc la postul ilegal instalat în apropiere de satul Varnița din raionul Anenii Noi. Tinerii intenționează, începând cu 28 aprilie, ora 15:45, să desfășoare astfel de manifestații în fiecare zi de vineri, până la eliminarea definitivă a barierelor impuse de administrația separatistă de la Tiraspol.
  • Ziarul de Gardă scrie că Energocom ar duce în eroare publicul și populația R. Moldova cu privire la prețul de achiziție a gazelor naturale, potrivit reprezentanților BRM East Energy, societate înregistrată în R. Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri (BRM). „Menționăm că prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia”, explică BNM East Energy într-un comunicat de presă, respingând astfel informațiile oferite de Energocom potrivit cărora gazele naturale procurate din Grecia ar costa mai puțin decât cele din România.
  • Asociația Promo-LEX recomandă autorităților să reglementeze finanțarea politică și electorală de către „părți terțe”, scrie agora.md. În opinia experților Asociației, actualele prevederi ale cadrului legal din domeniu nu sunt suficiente pentru a acoperi finanțarea politică și electorală de „părți terțe”. Iar nereglementarea acestui fenomen, în pofida recomandărilor organismelor internaționale, creează condiții prielnice de eludare a cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, a precizat autoarea cercetării, Mariana Focșa, analistă Promo-LEX.
  • Jurnal.md scrie că după 18 ani de la fondare, Portul Internațional Giurgiulești s-ar fi transformat într-o zonă asemenea paradisurilor fiscale, în care companiile rezidente primesc o mulțime de facilități fiscale, fără a avea obligațiuni speciale față de stat. Datele obținute de Jurnal TV de la Serviciul Fiscal de Stat arată că, în ultimii zece ani, firmele care activează pe teritoriul Portului au beneficiat de restituiri de TVA în sumă totală de peste 3,5 miliarde de lei. În aceeași perioadă, aceste companii au achitat impozit pe venit în sumă de 563 de milioane de lei. Altfel spus, au luat de la stat de șapte ori mai mult decât au dat. Se întâmplă după ce în anii 2011-2015 deputații au aprobat un șir de modificări legislative, iar în tot acest timp, un grup de companii a căpătat influență tot mai mare pe teritoriul Portului de la Giurgiulești.
  • Newsmaker.md a publicat un articol în care încearcă să explice, întrebând politicieni și experți, de ce „nimeni nu crede” în noile viziuni politice pro-europene ale primarului de Chișinău, Ion Ceban.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Fructele moldovenești au ajuns în premieră la o expoziție în Grecia, notează Jurnal TV pe Facebook. Este vorba despre șase producători și exportatori de fructe din R. Moldova care au plecat la Salonic pentru a promova fructele moldovenești la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate fructelor și legumelor din Balcani și Europa de Sud-Est.
  • Pe Instagram, interes a trezit postarea postului TV 8 despre misiunea civilă trimisă de UE în R. Moldova. Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în R. Moldova „pentru a spori rezistenţa sectorului de securitate al ţării” şi pentru a o ajuta să facă faţă ameninţărilor hibride, inclusiv atacuri cibernetice, acţiuni de manipulare şi dezinformare prin media şi „ingerinţe străine”, arată un comunicat al Consiliului UE.