Rusia și-a amintit de Veaceslav Platon înainte de alegerile moldovene

În prezent, Platon este vizat în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată din R. Moldova, majoritatea fiind legate de „frauda bancară”.

Controversatul om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon, care se ascunde la Londra de anchete ale justiției moldovene, este acuzat într-o declarație difuzată de autoritățile ruse pe 15 octombrie de sustragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia.

Într-un comunicat al Ministerului rus de Interne, cu doar 5 zile înainte de alegerile prezidențiale moldovene din 20 octombrie, se spune că Platon ar fi folosit o schemă ilegală de sustragere a banilor împreună cu alți trei complici, inclusiv oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi.

În timp ce Usatîi candidează la prezidențialele moldovene, Platon nu participă la alegeri, dar o sprijină inclusiv în postări sponsorizate pe rețelele de socializare pe candidata independentă, Natalia Morari, cu care are împreună un copil.

Usatîi și Morari, care au locuit în Rusia în trecut, candidează împotriva președintei pro-occidentale Maia Sandu, alături de alți contracandidați, dar se află la mare distanță de ea, în sondaje. Vorbind despre rivalii săi, Sandu a spus de câteva ori că printre ei s-ar afla candidați ai Kremlinului, dar nu a dat nume.

Platon nu a reacționat imediat, în mod public, la noile acuzații rusești. Anul trecut, Platon a fost condamnat de o instanță de fond din de la Moscova la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a altor 126 miliarde de ruble, prin schema infracțională cunoscută publicului larg cu numele de „Laundromat”.

Atunci, Platon a spus că sentința este ilegală.

Platon, care mai este cetățean rus și ucrainean, se află pe lista de sancțiuni a Canadei, dar și pe lista persoanelor sancționate de autoritățile moldovene.

În R. Moldova, el este învinuit în mai multe cauze penale și se află în căutare din vara anului 2021. Atunci, după o scurtă perioadă de detenție din cauza condamnării sale într-un dosar legat de „furtul miliardului”, Platon a reușit să obțină anularea sentinței și să iasă la libertate cu ajutorul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care candidează și el astăzi la prezidențiale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te