Fukushima: 10 ani de la dezastrul nuclear
O fotografie compusă din patru capturi video din 14 martie 2011. Ele redau în succesiune cronologică explozia complexului nuclear Fukushima Daiichi. O explozie de hidrogen a zguduit centrala nucleară, autoritățile străduindu-se să prevină colapsul și explozia structurii după cutremurul masiv și tsunamiul care avuseseră loc cu trei zile înainte.
Fumul care se ridică deasupra portului Tagajo a fost provocat de incendiile izbucnite în zona portuară, prefectura Miyagi, pe 13 martie 2011, după puternicul cutremur și tsunamiul care i-a urmat pe 11 martie.
Imagine din satelit: centrala nucleară din Fukushima după explozia din 14 martie 2011.
Reactoarele trei (stânga) și patru ale centralei electrice TEPCO Fukushima nr.1, avariate de cutremurul din 11 martie 2011.
Avariile din interiorul reactorului nr. 4 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, martie 2011.
Cadre medicale în costume de protecție verifică nivelul de radiații al copiilor veniți din zona de evacuare, în apropierea centralei nucleare Fukushima Daini din Koriyama, Japonia, 13 martie 2011.
O vedere aeriană a centralei nucleare Fukushima Daiichi. Fotografie făcută de Air Photo Service pe 24 martie 2011.
Casele au fost efectiv măturate de uriașul tsunami provocat de puternicul cutremur care a zguduit orașul Natori din nord-estul Japoniei, 11 martie 2011.
O femeie plângând pe o stradă din centrul orașului Natori, prefectura Miyagi din nordul Japoniei, 13 martie 2011, localitate distrusă de catastrofă. Cutremurul cu magnitudine 9 și tsunamiul de mari proporții produs de acesta au ucis aproape 16 000 de locuitori de pe coasta de nord-est a Japoniei. Uriașul val oceanic de 10 metri a măturat tot ce i-a stat în cale, inclusiv case, nave, mașini și anexe agricole.
Un băiat cu mască pe față trece pe lângă rafturile aproape goale ale unui supermarket din orașul Akita aflat în nord-vestul țării, pe 15 martie 2011. Psihoza cumpărăturilor cuprinsese întreaga țară după cutremurul și tsunamiul din 11 martie din estul Japoniei, precum și după criza nucleară declanșată în prefectura Fukushima. Criza nucleară a Japoniei a atins momente critice pe 15 martie, când două explozii au zguduit reactoarele atomice afectate de cutremur, producând incendii de mari proporții și emisii de radiații cu mult peste normal.
La un centru de asistență socială din Yonezawa, în nordul Japoniei, la aproape o sută de kilometri de centrala nucleară Fukushima, un medic testează o fată pentru a identifica posibila contaminare cu radiații nucleare nocive, 21 martie 2011.
Kunio Shiga se plimbă pe lângă casa sa din Minami Soma, prefectura Fukushima, nord-estul Japoniei, vineri, 8 aprilie 2011, în interiorul zonei de evacuare acum pustie. Zona a fost stabilită pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi. Bărbatul în vârstă de 75 de ani a rămas singur, blocat în ferma sa, după ce nimicitorul tsunami a lovit regiunea, cu aproape o lună mai înainte.
Foc și fum în zona unei clădiri folosite pentru prelevarea de probe din apa de mare lângă reactorul nr. 4 al centralei nucleare Fukushima Daiichi de la Tokyo Electric Power Co. din prefectura Fukushima pe 12 aprilie 2011.
Clădirea reactorului nuclear central Fukushima Daiichi nr.4 de la Centrala Electrică Tokyo (TEPCO) Co., din Fukushima, nordul Japoniei, 15 aprilie 2011.
Navele de pescuit au fost târâte pe uscat de tsunamiul devastator și în districtul Shishiori, orașul portuar Kesennuma, din prefectura Miyagi, nordul Japoniei, localitate distrusă de foc și de seism. Fotografie din 28 aprilie 2011.
26 mai 2011 - În Namie, prefectura Fukushima, la 20 km de centrala nucleară afectată de cutremur, localnicii se roagă pentru victimele cutremurului și tsunamiului din 11 martie.
Imagine de la înălțime a centralei din Fukushima și a containerelor de stocare a apei contaminate, într-o fotografie făcută pe 20 august 2013. În august, TEPCO a spus că 300 de tone de apă s-au scurs dintr-unul din rezervoare.
Cu măști pe figură și costume de protecție albe, Yuzo Mihara (stânga) și soția sa Yuko sunt fotografiați pe o stradă pustie din orașul Namie, prefectura Fukushima, Japonia, 22 februarie 2013, în zona de protecție nucleară din Fukushima. După cutremurul, tsunamiul și dezastrul nuclear din 11 martie 2011, zeci de mii de oameni și-au pierdut casele și locuiesc încă în case temporare.
Vehiculele distruse au rămas pe câmpul de stuf din Namie, doi ani după tsunamiul și cutremurul din 11 martie 2011, în apropierea centralei nucleare Fukushima Dai-ichi de la TEPCO, în prefectura Fukushima.
Chiyoko Hirata (a doua din stânga) își omagiază părinții, Choji și Yoriko Suzuki, împreună cu sora ei mai mare Hisako Matsuda (stânga) în ce a mai rămas în picioare din livingul casei părintești, în fața propriei sale case distruse în cartierul Ukedo, devastat de tsunami, în orașul cu acces restricționat Namie, prefectura Fukushima, nordul Japoniei, la cinci kilometri nord de centrala nucleară Fukushima Daiichi, 11 martie 2014.
Muncitori îmbrăcați în costume speciale și cu măști de protecție pe figură lucrează la decontaminare adunând în pungi mari de plastic solul iradiat, frunze și resturi într-o operațiune de decontaminare a orașului Tomioka, prefectura Fukushima, în apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi. Fotografia a fost făcută pe 24 februarie 2015.
Oamenii se roagă pentru victimele cutremurului din 11 martie 2011 la un cenotaf din Namie, prefectura Fukushima, nord-estul Japoniei, 11 martie 2019, ziua când s-au comemorat opt ani de la cutremurul cu magnitudinea 9,0 și de la tsunamiul declanșat de acesta care a devastat nord-estul Japoniei și a declanșat un dezastru nuclear la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Ultimele rapoarte oficiale afirmă că cutremurul și tsunamiul au ucis 15.897 de oameni. Alte 2553 de persoane sunt încă date dispărute.
Yuya Hatakeyama, un oficial al orașului Tomioka, trece pe lângă un loc de depozitare temporară pentru saci de resturi și deșeuri radioactive. El conduce reporterii AP printr-o zonă care încă nu a fost redată locuitorilor din orașul Tomioka, prefectura Fukushima, nord-estul Japoniei, vineri, 26 februarie 2021. Hatakeyama a fost forțat să părăsească regiunea pe când era elev de liceu de 14 ani. El s-a întors în oraș ca funcționar debutant. Acum, la vârsta de 24 de ani, Hatakeyama vrea să ajute la refacerea comunității și la revenirea locuitorilor din mult-încercatul oraș.
În această fotografie făcută pe 27 februarie 2021, reverendul Akira Sato, îmbrăcat în costum de protecție, se află în fața vechii clădiri a Bisericii Baptiste Biblice din Fukushima din zona de excludere a localității Tomioka, prefectura Fukushima - zonă „interzisă” după dezastrul nuclear din 2011. La zece ani după ce puternicul cutremur a declanșat un tsunami care a compromis sistemele de răcire de la fabrica din apropiere Fukushima Daiichi, din Biserica Baptistă Biblică din Fukushima nu a mai rămas decât fațada.
Naoto Matsumura își îngrijește câinii și dă un interviu reporterilor de la The Associated Press pe terenul său agricol din localitatea Tomioka, prefectura Fukushima, nord-estul Japoniei, vineri, 26 februarie 2021.
O secțiune a unui reactor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Tokyo Electric Power Company (TEPCO), grav avariată în cutremurul din 2011, în orașul Okuma, prefectura Fukushima, februarie 2021.
Muncitorii lucrând la decontaminare unei zone din Futaba, prefectura Fukushima, Japonia, 17 februarie 2021.
Un fast food abandonat, aflat dincolo de gardul care delimitează zona de excludere din Tomioka, prefectura Fukushima, Japonia, 17 februarie 2021.