Pe 22 noiembrie, diplomația de la București a dat publicității un comunicat în care se spune că Bucureștiul își exprimă „dezaprobarea fermă” față de acele fotografii, în timp ce Kievul a spus că așteaptă „scuze oficiale” pentru încălcarea „integrității teritoriale” a Ucrainei.
„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, se spune în comunicatul diplomației de la București, care precizează că a transmis ambasadorul ungar în România dezaprobarea fermă față de gestul lui Orbán.
„Așteptăm scuze oficiale din partea părții ungare”
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe Oleg Nikolenko a postat pe Facebook un mesaj în care spune că „promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucreaineano-ungare și nu se conformează cu principiile politicilor europene”.
„Așteptăm scuze oficiale din partea părții ungare și invalidarea oricăror pretenții ungare asupra teritoriului ucrainean”, se mai spune în mesajul purtătorului de cuvânt al diplomației de la Kiev.
Premierul ungar Viktor Orbán a purtat fularul respectiv la un meci de fotbal între naționala Ungariei și cea a Greciei care s-a jucat la Budapesta pe 20 noiembrie. Harta de pe fular era aceea a Ungariei cu granițele sale din 1920.
Ungaria, care a fost parte a Imperiului Austro-Ungar, a pierdut două treimi din teritoriul său după înfrângerea din Primul Război Mondial și după semnarea Tratatului de la Trianon din 1921.
Alin Mituța, membru în Parlamentul European, a spus pe Twitter că modul de a se comporta al premierului Orbán a fost „iresponsabil” date fiind actuala invazie neprovocată a Rusiei în Ucraina și „anexarea” de către Rusia a unor porțiuni de teritoriu pe care le ocupă în Ucraina.
Nu este prima oară când premierul Orbán folosește imagini și simboluri de dinainte de Tratatul de la Trianon, în fapt apeluri prost mascate la revizionism, care în contextul invadării Ucrainei de către Rusia capătă o altă simbolistică.
Viktor Orbán este unul dintre susținătorii președintelui Vladimir Putin, iar Ungaria s-a opus deseori sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei. În luna mai 2020, Orbán a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei Mari, care includea atunci teritorii ce astăzi fac parte din Austria, România, Ucraina, Slovacia, Serbia și Croația.
O controversată „recuperare a națiunii maghiare”
Într-un interviu la radio din primăvara acestui an, Viktor Orbán spunea că acele țări care au „o mare și porturi sunt capabile să aducă petrol pe petroliere”, făcând referire la Croația, care ar avea „părți” din coasta de la Marea Adriatică ce au aparținut Ungariei Mari.
Unul dintre cele mai mari scandaluri l-a produs discursul rasist și illiberal ținut de Orbán în vara lui 2022 la Tușnad, când premierul ungar a criticat „amestecarea” raselor și a spus că Ungaria nu vrea să devină o „rasă mixtă”, vorbind și despre „recuperarea națiunii maghiare”.
### Vezi și... ### Liderii PE condamnă „declarațiile rasiste” ale lui Viktor Orbán și cer sancționarea UngarieiO recentă reformă ideologizată a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.
«Micul putinist» din Europa Centrală
Orbán s-a prezentat frecvent pe sine însuși ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot.
Profesorul de relaţii internaţionale Valentin Naumescu a declarat pentru Europa Liberă că prin acest gest Viktor Orbán „face jocurile” lui Vladimir Putin.
„Îmi pare rău să folosesc un cuvânt atât de direct și simplu, dar este un gest prostesc. Într-un context atât de complicat și sensibil, să vii cu asemenea teme slabe, care nu fac decât să alimenteze discuții absolut inutile în regiune înseamnă să faci în mod direct jocurile lui Putin, să te dovedești un «mic putinist» în Europa Centrală, oricum fără sorți de izbândă”, spune Valentin Naumescu.
### Vezi și... ### Presa cu botniță: despre mașinăria propagandei lui Viktor Orbán„Sunt lucruri care nici nu mai pot fi schimbate, nici nu ajută pe nimeni. Nu ajută nici Ungaria, nu-i ajută nici pe maghiarii care trăiesc în Transilvania, și nu ajută nici relațiile bilaterale româno-ungare”, mai spune Naumescu, care adaugă că acest gest de imagine îi poate părea lui Viktor Orbán potrivit pentru susținătorii interni, dar nu face decât să extragă și mai mult Ungaria din discursul politic european și occidental.