„Fumigene”, așa caracterizează ministrul de externe german acuzațiile Rusiei în cazul Navalnîi

Heiko Maas, ministrul de externe german (foto arhivă)

Ministrul de externe german Heiko Maas a respins drept „fumigene” ultimele acuzații ale Moscovei, că Germania nu ar reacționa la cererea Procuraturii Generale ruse de a-i furniza toate informațiile legate de tentativa de otrăvire a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. La începutul săptămânii, Germania anunța că, după analize complexe făcute la un laborator militar, este „fără îndoială” că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din familia Noviciok, substanță clasificată internațional drept armă chimică. De atunci cresc presiunile asupra Rusiei să deschidă o anchetă imparțială și transparentă, pentru că atacul asupra lui Navalnîi a avut loc pe teritoriul Rusiei. Opozantul rus este între timp tratat în Germania, la spitalul Charite din Berlin.

### Vezi și... ### Donald Trump ezită să ia o poziție tranșantă față de Rusia după otrăvirea lui Alexei Navalnîi, dar critică Germania

Într-un interviu pentru canalul german public de televiziune ARD, Heiko Maas a arătat că Germania, prin cancelara Angela Merkel, a fost una din primele țări care a cerut o anchetă, așa că nu ar avea niciun motiv să nu răspundă la orice solicitare a părții ruse.

Referitor la presiunile care se fac acum asupra guvernului german să oprească proiectul gazoductului Nord Stream 2 (care este aproape finalizat) ca reacție la otrăvirea lui Navalnîi, ministrul de externe a reamintit că în proiect sunt implicate peste o sută de firme europene, cel puțin jumătate din Germania. Dar pentru prima dată a avertizat că Nord Stream 2 ar putea totuși fi luat în considerație, în contextul discuțiilor despre eventuale sancțiuni împotriva Rusiei. „Să pleci a priori de la ideea că gazoductul nu poate fi pus sub semnul întrebării nu este realist”, a declarat Maas în interviul televizat.