Funcționari din Parlament și Poliția de Frontieră, trimiși în judecată pentru trădare de patrie și complot

Momentul reținerii de către angajații PCCOCS și SIS a unui bănuit, 31 iulie

Procurorii i-au trimis în judecată pe șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un funcționar din cadrul Poliției de Frontieră, acuzați de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) spune în comunicatul din 12 noiembrie că șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, ar fi avut o serie de întrevederi la Chișinău cu asistentul atașatului militar al ambasadei Rusiei, Dmitri Kelov, unde i-ar fi transmis mai multe informații obținute pe cale ilegală.

Pentru aceste servicii, Creangă ar fi obținut circa 1.600 de dolari, bani pe care procurorii i-au ridicat la momentul reținerii în flagrant, dar și ulterior, când au efectuat percheziții la domiciliul său.

Printre datele furnizate ilegal se numărau informații de uz intern și cu caracter secret, care vizau domenii legate de apărarea militară a R. Moldova, colaborarea în materie de securitate cu alte state și activitatea instituțiilor naționale din domeniu, de rând cu situația din regiunea transnistreană.

PCCOCS mai spune că funcționarul parlamentar a trimis și proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldovei pentru 2023 - 2024, de rând cu o inițiativă de modificare a articolului „Trădare de patrie” din Codul Penal, de care acum el însuși este învinovățit.

Alături de Creangă, în judecată a fost trimis și un ofițer al Poliției de Frontieră, suspendat în prezent din funcție, care la fel a avut întrevederi conspirative regulate cu același angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău, unde a transmis informații secrete, la care avea acces și pentru care a fost remunerat.

Procurorii spun că stabilirea legăturii dintre cei doi a fost făcută în 2023 de soția ofițerului de poliție, care ar fi primit de la diplomat o cartelă telefonică, destinată comunicării exclusive și cifrate dintre acesta și angajatul suspendat al Poliției de Frontieră. Femeia a ajuns pe banca acuzaților și riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, fiind acuzată de complicitate la infracțiunea de complot împotriva R. Moldova.

Cei doi funcționari au fost reținuți pe 31 iulie, fiind plasați în arest preventiv. O zi mai târziu, la 1 august, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a declarat indezirabil pe Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te