18 funcționari publici, percheziționați de CNA la Orhei. Patru au fost reținuți

Printre cei percheziționați de CNA sunt mai mulți funcționari publici din Orhei: primarul și viceprimarul municipiului, agenți constatatori, dar și consilieri raionali.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat vineri, 11 octombrie, că 18 funcționari publici au fost percheziționați de către ofițerii anticorupție, într-un dosar ce vizează coruperea pasivă și încălcarea modului de gestionare a finanțării partidelor politice și a fondurilor electorale.

Potrivit CNA, printre cei percheziționați sunt primarul și viceprimarul municipiului Orhei, agenți constatatori, dar și consilieri raionali.

Potrivit investigațiilor, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei Orhei și consilieri raionali, ar fi primit sistematic bani din partea mai multor persoane publice, inclusiv care dețineau funcții cu demnitate publică, dar și membri ai unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice, pentru a-și executa obligațiile care le reveneau, fără a fi oferite alte detalii.

Totodată, ei ar fi primit remunerații ilicite și în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, inclusiv pentru a participa ca organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul bunei funcționări a autorităților publice locale.

În urma acțiunilor de urmărire penală efectuate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, 18 persoane urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit, dintre care 4 au fost reținute și urmează a fi plasate în izolatorul CNA.

Pe 1 octombrie, Centrul Național Anticorupție anunța că a efectuat peste 50 de percheziții la Comrat, la 20 de persoane cercetate într-un dosar de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid.

La mijlocul lunii august, autoritățile au anunțat efectuarea mai multor percheziții într-un dosar legat tot de un partid asociat cu Ilan Șor. În acel caz, activiștii de partid creau conturi bancare la Promsviazbank. Prin intermediul aplicației bancare PSB, persoanelor cercetate le erau trimiși bani pentru coruperea electorală. Sumele variau între 10.000 și 55.000 de ruble (echivalentul a 1.975 - 10.870 MDL).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te