Your browser doesn’t support HTML5
Analistul politic Nicolae Negru, de la Ziarul Național, își oprește atenția asupra recentelor declarații deputatului rus Vladimir Jirinovschi, care s-a arătat supărat pentru că președinta aleasă Maia Sandu s-a pronunțat asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. „Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului, noi îl vom dubla sau chiar tripla”, a spus Jirinovschi. În opinia lui Nicolae Negru, ministerul de externe ar trebui să reacționeze la aceste declarații pentru că „nu corespund unor relații civilizate elementare”. „Acceptând să i se vorbească într-un asemenea mod vulgar, ofensator, Chișinăul îl încurajează pe Jirinovski și alții ca el, la noi isprăvi de acest fel”, conchide analistul politic de la Ziarul Național.
Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță, potrivit căruia Partidul Socialiștilor acționează strict în scopuri electorale și personale, pe fundalul pierderii mandatului de președinte și al trendului în descreștere al formațiunii. El s-a referit la mai multe inițiative ale socialiștilor, lansate recent: „Acțiunile socialiștilor sunt acum sub influența faptului că ei au pierdut mandatul prezidențial. Pe lângă faptul că este o lovitură din punct de vedere a perspectivelor acestui partid, înfrângere care a tăiat elanul de ascensiune a socialiștilor, este o lovitură de imagine și o lovitură personală pentru Igor Dodon. De aici toate aceste acțiuni disproporționale, cu scop strict electoral. PSRM, prin anumite proiecte de lege, acum trebuie să plătească și polițele pentru Șor, fracțiunea Pentru Moldova care îi susține, a spus Ion Tăbârță.
Reporterii de la Anticorupție.md scriu că criza pandemică declanșată de COVID-19 vine nu doar cu restricții de ordin social și economic, dar și cu o creștere semnificativă a cazurilor de violență în familie. Anticorupție.md relatează istoria Alinei, o femeie de 40 de ani, consultantă într-un magazin din capitală și care, până nu demult, locuia împreună cu soțul în casa socrilor. Deși nu se poate lăuda că a avut multe zile senine în căsnicie, femeia spune că bătăile s-au întețit din momentul în care ea a ajuns în șomaj tehnic. În una din zile bărbatul a scos-o cu forța din casă, după ce i-a fracturat o mână și a lovit-o cu o vergea metalică în cap. Pentru că în acel moment centrele de plasament erau închise, Alina a cerut ajutor la Centrul de Drept al Femeilor și a fost adăpostită într-o locuință protejată, așa-numitul apartament de urgență. Unde se pot adresa victimele violenței în familie, aflați de pe Anticorupție.md.
Jurnaliștii săptămânalului de investigație „Ziarul de Gardă” au scos la iveală faptul că în sectorul Ciocana al capitalei, o gheretă în care se vând fructe și legume, deținută de vicepretora sectorului Ciocana, Elena Triboi, activează fără schemă de amplasare încă din luna aprilie 2020. Din luna august, după ce a fost numită vicepretor, Triboi s-a retras din funcția de administratoare a firmei ce gestionează ghereta, rolul fiind preluat de soțul ei, Vasile Triboi. Elena Triboi, vicepretora sectorului Ciocana, își apără însă afacerea, afirmând că „schema de amplasare este, într-adevăr, expirată din 4 aprilie, dar notificarea este valabilă, ceea ce denotă că odată la trei luni se achită autorizația la Direcția de comerț.” Elena Triboi mai atrage atenția că ghereta pe care o gestionează nu este singura fără autorizație.
Expertul Veaceslav Ioniță este citat de portalul Economica.md cu o analiză a pieței carburanților în R. Moldova. Deși am avut cel mai mic preț la carburanți din ultimii 10 ani, companiile petroliere au avut în acest an supraprofit de 100 milioane lei la benzină și de 370 milioane de lei la motorină, constată Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, datorită conjuncturii internaționale favorabile, moldovenii au anul acesta cea mai ieftină benzină din ultimul deceniu. Chiar și cu majorarea de preț operată acum două zile, prețul mediu de comercializare în acest an va fi de 15,96 lei litrul. Potrivit expertului, piața produselor petroliere din Republica Moldova este structurată astfel: Motorinei îi revin 72%, Benzinei A95 – 20%, restul produselor având o cotă de 8%.