Fără adăpost, refugiații din Bosnia se confruntă cu frigul iernii

Este pe 26 decembrie, ninge abundent și refugiații așteaptă să fie mutați din tabăra de la Lipa, situată în nord-vestul Bosniei, lângă granița cu Croația. Tabăra de migranți de la Lipa, lângă Bihac, a fost aproape în întregime distrusă de un incendiu izbucnit pe 23 decembrie, mulți foști rezidenți rămânând fără acoperiș deasupra capului.

Refugiați mergând prin zăpada care s-a așternut deja peste tabăra arsă de la Lipa, pe 26 decembrie. Tabăra provizorie de corturi de la Lipa a fost deschisă pe 21 aprilie și era destinată doar bărbaților. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), această tabără a găzduit 1359 de migranți.​

 

Un polițist față în față cu refugiații care așteaptă să fie mutați în tabăra de la Lipa pe 26 decembrie. Tabăra urma să fie închisă pe 23 decembrie și relocată.
Cu toate acestea, oficialii au spus că operațiunea trebuie amânată, deși tabăra a fost distrusă aproape în totalitate în urma incendiului. Bosnia a devenit o piedică în calea miilor de migranți. Aceștia speră să ajungă în Croația vecină care este membră a Uniunii Europene și, de acolo, să se îndrepte către alte țări-membre ale UE occidentale.

Un refugiat își caută lucrurile în resturile rămase după incendiu.
Lipa era un centru de tranzit, dar când autoritățile locale, în septembrie 2020, au închis o altă tabără, Bira din Bihac, care putea adăposti în jur de 3000 de persoane, aproximativ 300 de persoane din Bira au fost trimise la Lipa, deja această tabără era supraaglomerată. Tabăra de la Bira a fost închisă, potrivit autorităților locale, deoarece reprezenta un risc pentru securitate și sănătate.

Refugiații se încălzesc la un foc improvizat sub cerul liber.

Un rezident la Lipa merge pe o alee înzăpezită din tabără. Incendiul din Lipa a izbucnit după ce OIM, din cauza faptului că autoritățile nu se decideau asupra unui loc pentru adăpostirea refugiaților, a luat decizia să abandoneze administrarea lagărului pe 23 decembrie, ceea ce a lăsat aproximativ 1400 de bărbați blocați în tabăra incendiată și îngropată sub zăpadă.

Refugiații stau într-un adăpost temporar în tabăra Lipa. Deși incendiul ar fi trebuit să grăbească lucrurile, autoritățile bosniace nu au reușit să găsească noi locuri de cazare pentru migranții de la Lipa. Oficialii dau vina pe autoritățile locale că nu vor să deschidă din nou tabăra Bira, astfel încât să poată avea timp să pregătească Lipa pentru a deveni adăpost pe termen lung pentru migranți.

Bucătărie într-un adăpost improvizat din tabăra de la Lipa.
Organizațiile umanitare aduc alimente, dar nu există combustibil pentru gătit sau pentru a încălzi apa de spălat.

Adăpost temporar în tabăra din Lipa.

De la începutul anului 2017, Bosnia s-a confruntat cu o criză a refugiaților. Există cinci centre de migranți: Miral și Sedra în nord-vest, Usivak și Blazuj în regiunea Sarajevo și Salakovac lângă Mostar în sud. Potrivit Ministerului Securității, în Bosnia există aproximativ 10 000 de migranți. Aproximativ 6000 dintre ei se află în tabere și centre de primire și aproximativ 3500 locuiesc pe stradă sau în adăposturi improvizate.

Refugiați pe aleile înzăpezite din tabăra de la Lipa. Unii și-au făcut colibe în pădurile din jurul Bihacului.

Ministrul bosniac al Securității, Selmo Cikotic, a declarat că ministerul său a făcut un plan pentru relocarea centrelor temporare de primire a migranților în zonele urbane și populate. „Planul este de a construi un centru de primire pentru migranți în zona Lipa, pentru care Consiliul de Miniștri a alocat 256.000 euro la care se adaugă și 500.000 euro de la Comisia Europeană. De asemenea, mai multe ambasade au promis asistență concretă în echiparea centrului,” a spus el după incendiul de la Lipa.

Panoramă a centrului de refugiați de la Lipa în timpul ninsorilor care au căzut peste Bihac, Bosnia și Herțegovina, 27 decembrie 2020