La Tiraspol a fost anunțată victoria lui Vadim Krasnoselski la așa-zisele alegeri prezidențiale de duminică. Acesta ar fi acumulat 79,4 la sută din voturi, iar prezența la urne ar fi fost de puțin peste 35 la sută (143 de mii de persoane). Serghei Pînzari, contracandidatul lui Krasnoselski, considerat un concurent formal, ar fi acumulat 11,8 la sută, potrivit autorității electorale din regiune. Vadim Krasnoselski, la al doilea mandat, ar urma să dețină funcția pentru următorii cinci ani.
Exercițiul electoral din regiunea separatistă a Republicii Moldova a fost declarat drept ilegal de autoritățile constituționale de la Chişinău, care au cerut partenerilor internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”. „Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se spune într-o declarație difuzată de Biroul de reintegrare de la Chişinău.
În pofida acestor avertismente ale Chişinăului, Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși. La Tiraspol au venit și așa-numiți observatori din Nagorno-Karabah și din regiunile separatiste ale Georgiei – Abhazia și Osetia de Sud.
### Vezi și... ### Larisa Kalik, despre „alegerile” transnistrene: „Toți cei cu care am vorbit le privesc cu ironie”Așa-zisele alegeri prezidențiale din regiune au loc pe fundalul unor persecuții fără precedent împotriva reprezentanților opoziției și a vocilor critice, cu arestarea și deschiderea unor dosare penale pe numele celor care critică regimul de la Tiraspol, fie chiar și în postări pe rețelele de socializare. Politologului Anatoli Dirun i-a fost refuzată înregistrarea în cursă, iar liderul comuniștilor din regiune, Oleg Horjan, care a încercat să trimită actele pentru a candida la scrutin, este de trei ani în închisoare, după organizarea unui protest pașnic la Tiraspol.
### Vezi și... ### Vadim Krasnoselski spune că i-a trimis Maiei Sandu o scrisoare cerând reluarea negocierilor Tiraspol-ChișinăuUn grup de locuitori ai regiunii transnistrene au semnat o petiție în susținerea democrației. Declarația, una fără precedent, semnalează îngrădirea dreptului de a alege și de a fi ales, în contextul alegerilor de duminică. Declarația contestă retragerea abuzivă a contracandidaților lui Vadim Krasnoselski și susține că acest așa-zis scrutin are rolul de a legitima „regimul criminal de la Tiraspol”.
Președinta Maia Sandu a sugerat într-o recentă conferință de presă că nu intenționează să se întâlnească nici pe viitor cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, așa cum nu a făcut-o nici până acum.