Fără zboruri directe de la Chișinău spre Rusia | Contraofensivă ucraineană la Harkov

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile de la Chișinău vor să evite destabilizările și interzic reluarea zborurilor directe între Republica Moldova și Federația Rusă, titrează Ziarul Național. Astfel, zborurile directe către Federația Rusă nu vor fi reluate de la 1 octombrie, așa cum a anunțat anterior compania Air Moldova, spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu referire la decizia Autorității Aeronautice Civile din Moldova. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că anunțul reluării zborurilor directe între Chișinău și Moscova este o minciună lansată pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Compania Air Moldova, care anunțase reluarea curselor aeriene direct spre Moscova, a spus că, dacă problema nu va fi soluționată, își rezervă dreptul de a se adresa în instanța de judecată. Acum procedura de vânzare a biletelor de avion în acea direcție a fost sistată. Zborurile Chișinău-Moscova au fost oprite în luna februarie, după ce Federația Rusă a început invazia în Ucraina.
  • Un deputat al Partidului Comuniștilor și doi ai Partidului Șor au fost într-o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, cel care în urmă cu câteva zile a declarat că regiunea transnistreană este „pământ rusesc”, observă TVR Moldova. Membrii delegației - deputatul comunist Constantin Starîș și Reghina Apostolova, Petru Jardan de la partidul Șor - spun că au discutat la Moscova despre asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale la preț accesibil și despre ridicarea embargoului impus de Federația Rusă la produsele agricole moldovenești. Unul dintre comentatorii politici citați de site-ul postului TV spune că vizita acestor parlamentari la Moscova reprezintă o acțiune sfidătoare a opoziției de la Chișinău față de suveranitatea Republicii Moldova ca stat.
  • Arena Chișinău ar putea fi inaugurată în această toamnă, promit autoritățile, care spun că urmează să fie alocate alte 24 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru construcția drumului de acces către acest complex sportiv, programat să fie dat în folosință încă acum trei ani, după cum punctează Ziarul de Gardă. Însă, chiar dacă arena va fi dată în exploatare în acest an, nu toate problemele vor fi soluționate. În primul rând, arena nu va fi funcțională complet și nu va putea găzdui evenimente mari, pentru că autoritățile nu au încă o soluție privind amenajarea celui de-al doilea drum, care, potrivit proiectului inițial, trebuia să fie construit pe un teren aflat în proprietate privată, a cărui proprietari se judecă deja cu statul pentru despăgubiri.
  • Tot mai mulți cetățeni au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, iar cele mai populare sunt panourile fotovoltaice, scrie Realitatea.md. De curând, Guvernul și Parlamentul au simplificat procedura de conectare a instalațiilor de acest fel la sistemul național de electricitate, în cazul consumului propriu, reducând termenul de racordare. Cei care au recurs la energia regenerabilă spun că reușesc să facă economii bune la plata facturilor pentru energia electrică. La sfârșitul anului trecut la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul din Republica Moldova, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este foarte citită declarația președintelui Parlamentului Igor Grosu, preluată de Deschide.md. Speakerul afirmă că Republica Moldova nu va rămâne singură în această iarnă și că România va fi alături.
  • Este populară pe Facebook și știrea Europei Libere despre mai mulți deputați municipali de la Moscova care i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să demisioneze.
  • Pe Instagram este virală postarea TV8 despre armata ucraineană care a eliberat orașele Kupiansk, Izium și Balaklia din regiunea Harkov.