G7 a criticat China pentru înăbușirea pluralismului politic în Hong Kong

Susținători ai mișcării pro-democrație din Hong Kong la o conferință de presă, după procesul a 47 de activiști, acuzați de încălcarea noii legi a securității, impunsă de China, 4 martie 2021.

Statele membre G7 au acuzat vineri China de „înăbuşirea pluralismului politic" în Hong Kong şi au cerut Beijing-ului să „pună capăt opresiunii nejustificate" după adoptarea unei controversate reforme electorale şi după un val de arestări a unor activişti pro-democraţie.

„Facem apel către China şi autorităţile din Hong Kong să restabilească încrederea în instituţiile politice din Hong Kong şi să pună capăt opresiunii nejustificate a celor care promovează valorile democratice şi apărarea drepturilor şi a libertăţilor", se arată în declarația comună a miniștrilor de externe din Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie.
Autorităţile chineze au decis să impună in Hong Kong o reformă electorală care să le permită de facto să aibă drept de veto asupra candidaţilor favorabili opoziţiei pro-democratice. Această reformă ar anihila principiul „un stat, două sisteme politice” care a stat la baza procesului de retrocedare a fostei colonii britanice, în 1997.

China şi-a justificat proiectul drept o măsură necesară pentru „stoparea eficientă a haosului" din Hong Kong, referire la valul de proteste pro-democrație generat de impunerea controversatei legi privind securitatea naţională de anul trecut.