G7 a promis Ucrainei un ajutor economic de 19,8 miliarde de dolari

Grupul principalelor șapte economii ale lumii (G7) a promis Ucrainei un ajutor economic în valoare de 19,8 miliarde de dolari, pentru a-i permite să facă față financiar invaziei ruse.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a declarat reporterilor că 9,5 miliarde de dolari din suma totală au fost promise cu ocazia reuniunii G7 de joi, la Koenigswinter, în Germania.

„Nu vrem ca din lipsă de fonduri, Ucraina să nu se poată apăra cu succes ”, a spus Lindner.

Banii sunt gândiți să ajute guvernul ucrainean să finanțeze serviciile de bază pentru cetățeni și sunt separați de ajutoarele militare și umanitare pe care le primește Kievul.

Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, declara luna trecută că potrivit ministerului de Finanțe de la Kiev, Ucraina are nevoie lunar de ajutoare financiare externe de 5 miliarde de dolari pentru a finanța serviciile esențiale către populație și a ține economia pe linia de plutire.

„Războiul provocat de Rusia a afectat economia mondială, a subminat securitatea aprovizionării globale cu energie, a producției de alimente și a exporturilor de produse alimentare și de mărfuri agricole, și a perturbat lanțurilor globale de aprovizionare”, se spune în comunicatul G-7.

Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, economia Ucrainei o să scadă cu 35% în acest an și anul viitor.

Senatul american a aprobat joi un pachet de ajutor militar și economic petru Ucraina de 40 de miliarde de dolari, cel mai mare de la începerea invaziei rusești.

Marea Britanie, pe de altă parte, a promis un sprijin de 50 de milioane de dolari pentru Ucraina de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare cu sediul la Londra, a declarat ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak.

„Se adaugă la garanțiile date de Marea Britanie pentru un împrumut de 950 de milioane de dolari dat de Banca Mondială guvernului de la Kiev” a precizat Sunak, citat de AP.