G7 acuză Rusia că folosește energia ca „instrument de coerciție geopolitică”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vorbindu-le liderilor G7 reuniți la castelul Elmau, lângă Garmisch-Partenkirchen, Germania, 27 iunie 2022

Grupul celor șapte națiuni occidentale bogate (G7) a acuzat Rusia că încearcă să folosească exporturile sale de energie ca pe o armă. Grupul s-a angajat să depună eforturi pentru a se asigura că Moscova nu își „exploatează” poziția de producător de energie „pentru a profita de pe urma agresiunii sale pe seama țărilor vulnerabile”.

G7 a afirmat într-o declarație publicată pe 2 august că Rusia a încălcat dreptul internațional prin invazia sa în Ucraina și că „trebuie să pună capăt acestui război provocat și să înceteze imediat și necondiționat toate ostilitățile". „Condamnăm, de asemenea, încercările Rusiei de a-și transforma în arme exporturile de energie și de a folosi energia ca instrument de coerciție geopolitică. În consecință, Rusia nu este un furnizor de energie de încredere”, se arată în declarația, publicată pe site-ul guvernului britanic. „Vom acționa în solidaritate și în strânsă coordonare pentru a atenua impactul întreruperilor de aprovizionare asupra economiilor și cetățenilor la nivel global și în țările noastre, în special pentru a proteja grupurile vulnerabile”, se spune în continuare.

Ca represalii la sancțiunile occidentale, Rusia a redus livrările de energie către țările pe care le-a considerat „neprietene”, ceea ce a generat temeri în multe națiuni europene că nu vor avea rezerve pentru iarna viitoare. În declarație se precizează că G7 - format din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Canada, Germania, Japonia și Italia - va continua să exploreze măsuri suplimentare pentru a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune și pentru a „reduce” capacitatea de a purta războiului a Rusiei.