G7 promite Ucrainei un acord de securitate pe termen lung

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Vilnius, 12 iulie 2023

Grupul celor șapte națiuni (G7) urmează să promită Ucrainei un „cadru de securitate” pe termen lung. Autoritățile de la Kiev au fost dezamăgite că nu aU primit un calendar clar pentru aderarea la NATO.

Țările membre G7, adică Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia, Canada și Germania, au semnat o declarație că vor furniza mai multe echipamente de apărare, vor crește și accelera schimbul de informații, vor consolida sprijinul pentru apărarea împotriva amenințărilor cibernetice și hibride, vor extinde programele de pregătire și exercițiile militare și vor dezvolta baza industrială a Ucrainei.

„Sprijinirea progresului lor pe calea spre aderarea la NATO, împreună cu acorduri formale, multilaterale și bilaterale și cu sprijinul copleșitor al membrilor NATO, va trimite un semnal puternic președintelui rus Vladimir Putin și va readuce pacea în Europa”, a adăugat premierul britanic Rishi Sunak.

### Vezi și... ### Zelenski se va întâlni cu Biden și alți lideri NATO. Occidentul pregătește un acord pentru Ucraina

Se așteaptă ca un anunț oficial privind acordul să fie făcut după ce Zelenski, care și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de angajament a NATO în ceea ce privește admiterea Ucrainei în alianță, se va întâlni cu președintele american Joe Biden la Vilnius.

Zelenski a declarat anterior, la 12 iulie, că prioritățile sale la întâlnire au fost să primească mai mult sprijin pentru soldații care luptă pe teren în Ucraina și să ceară garanții de securitate din partea aliaților. El a adăugat că încă mai speră, de asemenea, la o invitație.

„Mai multe arme pentru luptătorii noștri, mai multă protecție a vieții pentru întreaga Ucraină!", a spus el într-un tweet.

Kremlinul a atacat imediat acordul de securitate, spunând că este „o greșeală” și „poate fi foarte periculos”.

Acordul G7 vine după ce, la 11 iulie, NATO a afirmat într-o declarație că, deși viitorul Ucrainei este în interiorul NATO, alianța militară va adresa o invitație Kievului doar atunci când „membrii vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile".

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferință de presă că nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ceea ce privește mesajul politic pentru aderare, cât și sprijinul concret din partea aliaților NATO.

### Vezi și... ### Jens Stoltenberg: NATO ar trebui să renunţe la Planul de Acţiune pentru aderarea Ucrainei


Stoltenberg le-a spus reporterilor că Ucraina se află pe calea aderării în parte datorită faptului că a primit și adoptat mari cantități de echipament militar dar și pentru că militarii ei au fost instruiți de la membrii NATO pentru a ajuta Kievul să respingă forțele rusești invadatoare începând cu februarie 2022.

Această evoluție a permis renunțarea „fără precedent” la cerința ca Ucraina să îndeplinească un Plan de acțiune pentru aderare (MAP), a declarat Stoltenberg.