G7: Zelenski cere un „scut aerian” pentru Ucraina | Liderii G7 promit că vor fi alături de Ucraina „cât va fi nevoie”

Demonstrație în sprijinul Ucrainei în fața cancelariei germane de la Berlin, în timpul summit-ului virtual G7, convocat de Germania după atacurile masive cu rachete ale Rusiei în Ucraina, marți, 11 octombrie 2022.

La reuniunea de urgență a liderilor G7 (principalele șapte state industrializate ale lumii), convocată după valul de rachete lansat luni de Rusia asupra orașelor ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a cerut mai multe sisteme moderne de apărare aeriană, o misiune internațională de observatori la granița cu Belarus și plafonarea prețului pentru petrolul și gazul din Rusia.

Summitul virtual G7 fusese convenit luni de liderul ucrainean cu cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară deține conducerea rotativă a G7.

Zelensky a mai avertizat că președintele rus Vladimir Putin rămâne „o amenințare pentru noi toți”. „Deși este la sfârșitul domniei sale”, a mai aprecia Zelenski, Putin „mai poate escalada conflictul”.

Din acest motiv, Zelensky cerut de urgență mai mult armament modern pentru a crea un „scut aerian” pentru Ucraina și a propus desfășurarea unei „misiune de observatori internaționali” la granița dintre Ucraina și Belarus, un aliat cheie al Rusiei.

Comunicat final G7

Liderii G7 au condamnat cele mai recente atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina „în termenii cei mai fermi”, și au promis că președintele rus Vladimir Putin va fi tras la răspundere.

„Atacurile fără discernământ asupra civililor constituie o crimă de război” , se arată într-o declarație comună, la sfârșitul summit-ului virtual.

G7 a condamnat ferm și a respins „fără echivoc” tentativa ilegală a Rusiei de a anexa zone ocupate din Ucraina și a reafirmat că nu va recunoaște niciodată această „anexare ilegală sau referendumurile false pe care Rusia le-a organizat pentru a o justifica [anexarea]”.

Liderii G7 au mai spus că vor continua să impună noi sancțiuni economice Rusiei, și le-au cerut din nou autorităților din Belarus să nu mai „faciliteze războiul de agresiune rusesc” în Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Exerciții militare ucrainene la granița cu Belarus

„Vom continua să oferim [Kievului] sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și legal și vom fi ferm alături de Ucraina cât va fi nevoie”, se mai arată în declarația comună G7.