Poate face un Parlament „lucruri frumoase” pentru țară? Este în tot cazul ce-și dorește Gabriela Ciumac de la viitorul Parlament.
Gabriela Ciumac a fost funcționar public la primăria Chișinău, şefa Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană din administratia locala a capitalei moldovene De 7 ani este stabilită cu familia în Germania.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În cei 30 de ani de independență, cetățenii cu drept de vot trimit a zecea oară aleși ai poporului în forul legislativ. Ce așteptări aveți de la aceste alegeri care au loc tocmai într-un an când se aniversează trei decenii de independență a Republicii Moldova?
Gabriela Ciumac: „Așteptările sunt cam aceleași ca și în acești 30 de ani – să avem un parlament care să poată face lucruri frumoase pentru țară, dar înțeleg că în 30 de ani statul Republica Moldova s-a compromis, de fapt, și a demonstrat că nu poate exista de unul singur, pentru că, după părerea mea, aceasta este o țară artificial creată și atunci nefireasca existență a acestei țări aduce la starea economică și politică în care se află și până acum și mari schimbări nu au fost în acești 30 de ani. Cred că doar în Europa și doar în România Mare, în hotarele Țării-mame avem șanse să ne dezvoltăm atât economic, cât și spiritual.”
Europa Liberă: Și Republica Moldova nu se poate autoguverna, nu-și poate gestiona treburile?
Gabriela Ciumac: „Păi, vedem cum se gestionează treburile, nu-s pe nota „10”. De aceea putem s-o mai întindem, dar trebuie neapărat mesajul Unirii de dezvoltat de către lideri politici, pentru că un lider de țară, un lider de partid sunt cei care ne arată direcția și vin cu argumente sau pot demonstra că această cale este corectă. Și până gestionăm așa cum gestionăm, trebuie să ne trezim și să înțelegem că Unirea ne este salvarea.”
Europa Liberă: Un segment important al populației, mai ales cei care au ajuns să fie deținători ai pașapoartelor românești, după semnarea Acordului de abolire a regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană a crescut numărul, un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au ales străinătatea. Ce miză are votul din diasporă?
Gabriela Ciumac: „După cum am văzut la ultimele alegeri prezidențiale, diaspora a fost foarte activă, am fost mândră, într-un fel, că au ieșit mai mulți români basarabeni la vot, decât chiar românii pentru parlamentarele din România și, respectiv, cred că diaspora are un cuvânt greu de spus, când 99 la sută votează pentru Europa, pentru România, pentru că pot să vadă ce se întâmplă aici, cum din punct de vedere economic își pot gestiona cheltuielile în familie sau au acces la credite și au obligații față de statul care i-a primit, statul-gazdă, dar și drepturi care sunt într-adevăr respectate. Or, când toate lucrurile sunt clare, atunci există o armonie între cetățean și statul în care locuiește. Ori din partea cealaltă, geopolitic vorbind, ceea ce am avut ca moștenire a Uniunii Sovietice este mai mult un dezastru din care până acum nu putem ieși și drepturile omului sau viața unui om nu costă nimic în partea cealaltă de lume.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: De ce ai ales să te stabilești peste hotare?
Când am revenit la Chișinău, am vrut cu sinceritate și o doză mare de naivitate să schimb ceva.
Gabriela Ciumac: „Pentru că așa am simțit, pentru că am avut oportunitatea. După liceu am plecat și am făcut facultatea la București și am fost plecată din țară opt ani, după care trei ani m-am aflat în China și când am revenit la Chișinău, am vrut cu sinceritate și o doză mare de naivitate să schimb ceva în țară, mă gândeam că se poate face mult, că răsturnăm munți, că chiar dacă câțiva ani n-o să fiu bine din punct de vedere material, dar o să pot să fac multe lucruri în țară, ori dezamăgirea a fost atât de mare, încât am renunțat să stau în țară, dar n-am renunțat să mă gândesc sau să fac ceea ce pot chiar și fiind aici.”
Europa Liberă: Cât de ușor e să te integrezi într-o altă societate?
Gabriela Ciumac: „Depinde de limbile vorbite, de statutul tău social, ce munci faci sau cât de mult ai vrea tu să te integrezi, dar poți să fii și izolată. Noi suntem în Germania și aici oamenii nu sunt foarte deschiși ca la noi, de exemplu. Și atunci poți fi și în găoacea ta, în curtea ta, în casa ta.”
Europa Liberă: Să revenim la importanța votului din diasporă și la declarațiile pe care le fac unii concurenți electorali înscriși în această cursă pentru alegerile din 11 iulie. Unii văd cu ochi buni acest vot din partea cetățenilor aflați peste hotare, alții îl mai blamează. Ce înțelegeți din aceste mesaje care sunt transmise pentru cetățenii aflați departe de casă?
Gabriela Ciumac: „Da, îmi aduc aminte un mesaj ciudat, că suntem în lumea paralelă și asta cred că i-a pornit și mai mult pe cei plecați să meargă la vot și să se răzbune sau să arate cât de important este acest vot. Clar că celor care sunt pentru vectorul Est nu le convine foarte mult, pentru că diaspora se află mai mult în Europa sau în America de Nord decât în Rusia și atunci pot pierde locuri în parlament aceste formațiuni politice.
Iar diaspora, văzând ce ne oferă Europa sau ce ne poate oferi România, atunci când pune pe masă vede foarte bine ce avem, ce mesaje primim din partea Rusiei, care sunt mesaje doar înainte de alegeri și având armata rusă care ne ocupă o bucată din teritoriul țării nu putem să acceptăm acest lucru și-mi pare foarte rău că mulți politicieni nu au un mesaj clar și apăsat.
Ei nici măcar nu bagă în seamă rezoluțiile OSCE că ar trebui să-și ia armata de pe teritoriul Republicii Moldova.
Iar când vedem ce ne-a oferit Europa sau România, sau pașaportul românesc, așa cum sunt foarte mulți cetățeni din Republica Moldova, vorbitori de rusă, dar care vor să obțină pașapoarte românești, pentru că un pașaport românesc contează foarte mult – ai acces la burse și în Europa, și în Olanda, și în Marea Britanie, sau România, care ne oferă mii și mii de burse de ani și ani de zile, sunt și atâția politicieni cunoscuți care au fost școliți în universitățile din România, sau milioanele de euro pentru renovări de grădinițe, Sala cu Orgă, ajutoare în pandemie, alături de cărți și mesajul politic al României este mult mai mic decât ajutorul material.
Din partea Rusiei avem doar câte o răutate aruncată înainte de alegeri.
Iar din partea Rusiei avem doar câte o răutate aruncată înainte de alegeri. De aceea vreau să iasă cât mai multă lume la vot și să votăm ceea ce înseamnă Unirea sau Europa.”
Europa Liberă: Politicienii care s-au perindat la putere mereu au avut îndemnul: „Veniți acasă din toate colțurile unde v-ați stabilit”, au și elaborat anumite strategii. Totuși, ce politici ar trebui să aibă statul pentru a convinge o parte măcar din cei plecați să revină sau să aducă investiții în Republica Moldova?
Gabriela Ciumac: „Mai mult ar fi pe partea economică, pentru că multă lume din diasporă a plecat pentru salarii mai bune sau pentru a-și putea întreține familiile, mai puțini pentru bursă sau la învățătură. De aceea trebuie aranjată economia țării, trebuie oferite locuri de muncă, iar când ridici economia, crește respectiv și venitul omului de rând.
Din partea economică și agricultura, iarăși, în Europa sunt foarte multe ajutoare din partea statului pentru cei din sectorul agricol, ori la noi vedem chiar și anul trecut cât au avut de suferit și statul nu acordă această susținere, trebuie ajutoare pentru agricultură, investiții create pentru a avea mai multe locuri de muncă, acces la bani europeni sau la granturi pentru infrastructura țării, dar asta doar în hotarele Uniunii Europene.”
### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu anunță proiectul unei legi privind scutiri de taxe pentru moldovenii care se întorc acasăEuropa Liberă: Și cum ai defini situația în care s-a pomenit Republica Moldova ajunsă la 30 de ani de independență?
Un stat eșuat, fără viitor. Noi mereu am fost la o margine de imperiu.
Gabriela Ciumac: „Un stat eșuat, fără viitor. Noi mereu am fost la o margine de imperiu și interesele Rusiei sunt și acum, pentru că Rusia având armată în Transnistria, clar că nu le pasă lor de moldoveni sau de Republica Moldova ca țară. Pentru ei contează să fie acolo cu armata la 400 km de armata americană, care este la Kogălniceanu, Constanța. Deci, noi suntem geopolitic pentru ruși doar pentru a-și ține armata acolo, mai mult nimic.
Și lumea care este pro-Est trebuie să vadă acest lucru, ori noi putem să le demonstrăm doar prin situația economică a țării pe care trebuie s-o dezvoltăm și să le arătăm că chiar din Vest pot veni acele beneficii sau calitatea vieții unui cetățean poate crește, având niște condiții de trai și standarde europene.”
Europa Liberă: Dar cât de mult te preocupă reunificarea celor două maluri ale Nistrului?
Gabriela Ciumac: „Transnistria, desigur nu putem renunța la ea, dar este o trenă care ne trage înapoi și acest conflict nu ne poate da aripi sau viteză pentru o dezvoltare mai bună până nu se rezolvă acest conflict.”
Europa Liberă: Și soluția cea mai durabilă care ar fi?
Gabriela Ciumac: „Soluția durabilă... Cred că trebuie să ne așezăm și să vorbim mai mult despre acest lucru, să insistăm la case mai mari să fie îndeplinite rezoluțiile OSCE ca Rusia să-și retragă armata, altfel nu avem cum, de unii singuri n-o să reușim.”
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
Europa Liberă: Ce majoritate așteptați să fie formată în următorul parlament?
Îmi doresc o majoritate proeuropeană, cu componenta Unirea cu România.
Gabriela Ciumac: „Îmi doresc o majoritate proeuropeană, cu componenta Unirea cu România. Acest mesaj trebuie dezvoltat cât mai mult și trebuie pus pe masă și Unirea trebuie să ajungă în parlament, iar cei care au fost până acum și s-au compromis sau au arătat cât de puțin pot face, să-i vedem cât mai puțini sau deloc.”