Galerie foto | Cum s-a votat în R. Moldova la europarlamentarele românești

Autoritățile electorale românești spun că secțiile de votare vor rămâne deschise până la 22:00, însă programul poate fi prelungit cu o oră, dacă în interiorul secției de votare se vor afla în acel moment alegători care încă nu au votat.

Pentru a vota, alegătorii trebuie să aibă pașaport sau buletin de identitate românesc valabil.

În fața Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde au fost deschise trei secții de votare, s-a format o coadă lungă de câteva zeci de metri. 

La alte secții din capitală, era mai puțină lume. 

Mulți dintre cei care au venit la secțiile de votare sunt oameni în vârstă.

Unii au venit la vot purtând simboluri naționale ale României.

Un bărbat a venit să voteze la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău cu copilul în cărucior. I s-a permis să treacă fără rând.

Au fost și alegători care au venit la vot cu animale de companie.

După datele Autorității Electorale Permanente de la București, la secțiile din R. Moldova au votat, până la 16:00, peste 37 de mii de cetățeni moldoveni care au și cetățenia română. 

Numărul cetățenilor moldoveni care dețin și acte de identitate românești este estimat la câteva sute de mii.

La europarlamentarele de acum cinci ani, în R. Moldova au fost deschise 36 de secții de votare, la care s-au prezentat mai puțin de 38.000 de alegători. De această dată, au fost deschise 52 de secții.

Zeci de mii de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română sau a altei țări din Uniunea Europeană votează pe 9 iunie în alegerile pentru Parlamentul European.