Galerie foto | Cum se votează la Chișinău

Secțiile de votare din Republica Moldova s-au deschis la ora 7:00. În municipiul Chișinău, inclusiv în suburbii, alegătorii își pot exercita dreptul la vot la 306 secții.

Pe buletinul de vot pentru referendum este o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu”.
Dacă referendumul va trece, în cea mai importantă lege a țării – Constituția – va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Către ora 15:00, peste 32% din alegători au votat și la referendum.

 

Pentru funcția de președinte al R. Moldova, candidează 11 politicieni. Potrivit sondajelor, în turul doi ar putea trece actuala președintă, Maia Sandu, urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, sau ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Ieșind din cabina de vot, actuala președintă, candidata PAS, Maia Sandu, a spus că a votat din convingerea că „moldovenii trebuie să-și determine singuri soarta”, nu „minciunile și banii murdari”.

Susținătorii Maiei Sandu au venit cu flori la secția unde a votat ea.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul despre aderarea la UE, care este boicotat de socialiști. El a spus că nu se opune integrării europene a Moldovei, dar nu a participat la referendum în semn de protest față de poziția guvernării actuale.

Până la ora 16:00, la Chișinău au votat aproape 230.000 de cetățeni. Prezența la vot în țară este mai mare față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020.

Cea mai activă categorie de alegători este cea cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani.

Peste 25.000 de funcționari electorali asigură desfășurarea scrutinelor din 20 octombrie.

Președinta unei secții de votare din Chișinău își exercită dreptul la vot.

Secțiile de votare în Republica Moldova sunt deschise până la ora 21:00.

Duminică, 20 octombrie, moldovenii participă la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În total, sunt deschise 2.218 secții, atât în țară, cât și în diaspora, fiind așteptați la urne în jur de 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot.