Galerie foto | Cupolă din oțel și vitralii noi. Cum arată Circul după prima etapă de restaurare
Costurile au fost acoperite de Uniunea Europeană prin programul „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
800 de mii de euro au fost cheltuiți pentru repararea domului. Cupola a fost înlocuită în totalitate cu o învelitoare din oțel galvanizat.
Suprafața plană a acoperișului a fost reconstruită, fiind instalat un nou sistem de scurgere a apelor pluviale. A fost înlocuit vechiul material de izolare de sub acoperiș cu noi plăci minerale rezistente la apă și căldură.
Managerul de proiect, Andrei Vasilachi, spune că acoperișul are o garanție de 50 de ani. După finisarea lucrărilor, interiorul Circului este protejat de condițiile meteorologice nefavorabile.
Anul trecut, PNUD anunțase că pe acoperișul Circului va fi amenajată o terasă panoramică, însă ideea a fost abandonată. Din luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat și Consiliul Național al Monumentelor Istorice a interzis-o.
În prima etapă de reconstrucție, au fost înlocuite, în totalitate, vitraliile fațadei, fiind necesari 1.583 m2 de sticlă și au fost instalate uși și ferestre din sticlă călită.
În prezent, la Circ sunt angajate 11 persoane responsabile de întreținerea clădirii.
Nu este clar când clădirea va fi gata. Andrei Vasilachi, managerul proiectului „Măsuri de promovare a încrederii”, a declarat că depinde de finanțarea proiectului.
PNUD nu a putut preciza costul aproximativ al celei de-a doua faze a lucrărilor, care va include repararea rețelelor inginerești și a spațiilor interne ale Circului.
Potrivit lui Vasilachi, evaluarea costurilor a fost efectuată în 2019, iar de atunci prețurile materialelor de construcție s-au schimbat din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina. Organizația va trebui să evalueze din nou costul lucrărilor și apoi să organizeze o licitație.
La evenimentul de încheiere a primei etape a lucrărilor de conservare și restaurare au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta R. Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
„Restaurarea patrimoniului cultural național nu este doar o modalitate de valorificare a istoriei țării, ci și un simbol al unității și al identității incluzive, care contribuie la pacea în interiorul națiunilor și între națiuni”, a declarat Mažeiks.
Clădirea Circului a fost construită în anul 1981. Aceasta dispune de o sală de spectacole cu 1900 locuri pentru spectatori și 100 pentru membrii trupelor de artiști.Ultimul spectacol pe arena mare, a avut loc în 2002.
Cupola Circului fotografiată din interior.
O balustradă de pe care s-a desprins tencuiala.
O pictura de pe holul etajului 2 al Circului reprezentând un spectacol.
Garderoba Circului.
Construit în plan circular, forma coloanelor care susțin Circul sugerează o horă.
Compoziția sculpturală „Circ” amplasată pe fațada Circului datează din 1988. Ea este
amplasată în centrul fațadei, deasupra intrării principale, și reprezintă doi clovni acrobați întâmpinând vizitatorii. Unul din clovni a rămas fără cap, după un act de vandalism.
Din 2004, clădirea a fost închisă pentru reparații și practic de atunci a fost abandonată.
Autorii proiectului spun că, în viitor, clădirea va fi multifuncțională și va avea patinoar, cinematograf, sală de evenimente, sală pentru volei și scrimă.
De asemenea, în clădire este planificat să funcționeze un restaurant. Activitățile ar trebui să-i asigure Circului independență financiară.