Galerie foto | Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a fost condus pe ultimul drum

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost înmormântat azi, 16 septembrie. El a decedat în noaptea de 13 spre 14 septembrie la vârsta de 83 de ani.

Ceremonia funerară cu onoruri de stat a avut loc în sala mare a Palatului Republicii. Sunt primele funeralii ale unui președinte în istoria Republicii Moldova.

Mircea Snegur a fost președinte al RSS Moldova și apoi al Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990 - 1 decembrie 1996. Fost activist al Partidului Comunist, în perioada renașterii naționale Mircea Snegur a avut un rol important în conferirea limbii române a statutului de limbă oficială, revenirea la drapelul tricolor și  proclamarea independenței Republicii Moldova. 
 

Primele persoane în stat au adresat condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și pe Mircea Snegur.
”Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara pierde nu doar un “părinte fondator”, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său”, a spus președinta Maia Sandu.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat că ne vom aminti de Mircea Snegur ca de omul care a adus Independența, Limba română și Tricolorul.
„Cu tristețe, ne luăm rămas bun de la Primul Președinte al țării noastre și continuăm să construim ce a promovat domnul Snegur mereu – o Moldovă independentă, mai puternică, mai prosperă și mai unită”, a spus premierul Dorin Recean.

 

Petru Lucinschii, principalul adversar a lui Mircea Snegur în alegerile prezidențiale din 1996 și succesorul său la funcția de președinte a fost prezent la funeralii. Foștii președinți Petru Lucinschi și Nicolae Timofti au putut fi văzuți alături pe tot parcursul ceremoniei funerare de la Palatul Republicii.

La funaralii a fost prezent și Vladimir Voronin, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, președinte al Republicii Moldova în perioada 2001-2009, ales timp de două mandate prin votul Parlamentului.

Igor Dodon, președinte al Republicii Moldova în perioda 2016 - 2020 și Zinaida Greceanîi, președintă a Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-au prezentat condoleanțele Nataliei Gherman, fiica lui Mircea Snegur.

Pentru a aduce un omagiu primului președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur, cortegiul funerar a făcut mai întâi o oprire la Președinția Republicii Moldova. 

Apoi cortegiul s-a îndreptat spre Piața Marii Adunări Naționale.

Aici, la 27 august 1991, Mircea Snegur a venit în fața mulțimii pentru a anunța că Republica Moldova devenea stat independent ca urmare a votului din parlament.

După care cortegiul s-a îndreptat spre Cimitirul Central.

Fiica lui Mircea Snegur, Natalia Gherman (a doua din stânga), ex-viceprim-ministră și ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În prezent, directoare executivă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului.