Galina Dodon: Nu-mi recunosc vina | Extrădarea lui Şor e examinată

Ilan Șor

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene

  • Trei ani de la plecarea lui Şor şi Plahotniuc: unde se află şi ce dosare au în R. Moldova. Detalii de la procurori şi Birou Interpol de la Chişinău. Ce spun avocaţii acestora, este titlul unui articol din Ziarul de Gardă. Aflăm că Ilan Şor e învinuit pe 9 capete de acuzare în dosarul „frauda bancară” şi că cererea privind extrădarea lui Şor e încă la etapa de examinare. Solicitat de ZdG, Denis Calaida, unul dintre avocații lui Șor, a declarat că nu ne poate spune unde se află clientul său, întrucât „aceste date sunt confidențiale între client și avocat”.
  • Fostul director general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, a fost pus sub învinuire. Acesta este vizat pe două capete de acuzare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu și fals în acte publice, citim în Newsmaker.md. Potrivit probelor administrate de către procurori, s-a constatat că ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, în perioada octombrie 2018-ianuarie 2019, abuzând de atribuțiile funcționale, în comun cu un administrator interimar al unei firme agricole, au inițiat procesul de casare a unor mijloace fixe ale întreprinderii vizate în investigație.
  • Galina Dodon a fost audiată, joi, de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită după ce soțul său, fostul președinte Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciu pentru mai multe capete de acuzare, iar fratele său a fost încarcerat la Penitenciarul nr. 13 pentru complicitate, scrie Anticoruptie.md. După audiere, Galinei Dodon i-a fost aplicată interdicția de a părăsi R. Moldova pe un termen de 60 de zile. Însă Galina Dodon a declarat, pentru TV8, că este nevinovată și că dosarul pornit este unul politic şi ar avea drept scop denigrarea familiei Dodon.
  • Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor anunță că nu vor participa la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, care va avea loc sâmbătă la Chișinău, scrie Jurnal.md. Mai mult, comuniștii și socialiștii merg mai departe cu speculațiile și se întreabă dacă evenimentul nu ar fi o „falimentare intenționată a statalității moldovenești”.
  • Confuzie în Parlamentul R. Moldova în timp ce deputații votau moțiunea simplă împotriva Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare înaintată de către fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, scrie Agora.md. Aleșii poporului au crezut că votează avizul comisiei și nu moțiunea în sine. Moțiunea a fost votată de către cinci deputați, doi din cadrul PAS, doi din Partidul Șor și unul din BCS. După apariția rezultatelor votului, deputații au cerut anularea acestuia, întrucât au crezut că a fost supus procedurii de vot avizul Comisiei agricultură şi industrie alimentară, care propunea Parlamentului respingerea Moţiunii împotriva Ministerului Agriculturii.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi audierea de către Procuratura Anticorupţie a Galinei Dodon.
  • O postare foarte comentată pe Facebook e cea a TV8 şi se intitulează: Primele imagini cu Galina Dodon, după audieri. Interdicţie de a părăsi ţara. „Nu îmi recunosc vina. E un dosar politic.”
  • O altă postare comentată de pe Facebook ne spune că vizita președintelui Franței Macron la Chișinău reprezintă un mesaj puternic de susținere a parcursului european al R. Moldova și a agendei de reforme. Această vizită inspiră încredere că, în viitorul apropiat, R. Moldova va obține statutul de candidat la aderare. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, via IPN.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare e a site-ului TV8.md: Președintele României, Klaus Iohhannis, a ajuns ieri la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.
  • Tot pe Instagram aflăm dintr-un video al PRO TV că şoferii care vor depăşi limita de viteză cu cel puţin 40 km pe oră riscă nu doar amendă şi puncte de penalizare, dar şi ridicarea permisului de conducere de la 30 până la 105 zile.