Garantat, furat, recuperat: PDM pentru Moldova

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul Pavel Filip spune că Partidul său Democrat nu a fost implicat în vreun fel în furtul miliardului. „Nu a fost implicat nimeni de la Partidul Democrat”, a declarat Filip, care este prim-vicepreședinte al PD, la o emisiune de sfârșit de an la televiziunea publică Moldova 1.

Numai că tocmai un fruntaș al PD, Andrian Candu, a condus efortul de elaborare a garanției de stat, care a precedat furtul. Iar Filip a sprijinit garanția de stat, potrivit stenogramei ședinței secrete de guvern din 7 noiembrie 2014, în ciuda îngrijorărilor exprimate în acea ședință că garanția poate pregăti terenul pentru furt.

Stenograma a desecretizat-o chiar Filip, la doi ani de la ședința secretă, pentru a aplana o dispută cu opoziția, care ajunsese în instanța de judecată.

Stenograma arată că garanția de stat a fost elaborată „sub egida viceprim-ministrului Candu”. Acesta era pe atunci vicepremier pentru sectorul financiar și economic în Guvernul Leancă.

Garanția de stat aprobată în perioada 7 – 13 noiembrie a asigurat că, orice s-ar întâmpla la băncile cu probleme, gestionate de Ilan Șor, acestea vor primi împrumuturi din buget, via Banca Națională, așa încât și toți cei care au bani în acele bănci și-i vor putea primi înapoi.

​Un pasaj relevant din stenogramă:

„Dl Recean (fostul ministrul de Interne Dorin Recean): ​Prin punctele i,k,l creăm o oportunitate de abuz.

Dl Candu (fostul viceprim-ministru): Noi avem filtre. (...)

Dl Recean: ​Dacă eu știu că acest proiect va fi aprobat, mă duc la bancă, iau credit, depun în formă de depozit, trimit în ofshore...

Dl Filip: Dacă banca funcționează regulamentar, nimerești în dobândă.

Dl Recean: Arătați mecanismul de protecție.

Dl Arapu: Noi am vorbit de confidențialitate, dar nu putem garanta sută la sută că informația nu poate ajunge la răufăcători”.

Ei bine, informația a ajuns.

La două săptămâni după aprobarea garanției de stat, furtul chiar a avut loc. Potrivit primului raport Kroll (compania internațională angajată de autorități să investigheze furtul), între Banca Socială, Unibank, Banca de Economii și un grup de firme afiliate lui Ilan Șor a avut loc o serie de tranzacții deluzorii, în perioada 25 – 27 noiembrie 2014, soldate cu plecarea miliardului în zone offshore și dispariția lui (pe atunci – peste 13 miliarde de lei, sau un miliard de dolari). Primul raport Kroll a fost dat publicității de pe blogul său de spicherul Andrian Candu, în mai 2015. Blogul între timp a fost închis.

De schema furatului miliardul, ne-am ocupat într-un episod din 2017 al podcastului Politigraf. Episodul se întitulează: „Cum să furi un miliard și de unde?”. Dați CLICK și ascultați-l!

„Ipocrizia celor din opoziție este că ne învinuiesc pe noi că nu am păzit bine miliardul, când l-au furat ei”, a spus Pavel Filip în emisiunea Moldovei 1, pe 18 decembrie 2018. Stenograma ședinței secrete de guvern, date publicității chiar de Filip cu o altă ocazie, sugerează că lucrurile sunt mai complicate.

(Editor: Mircea Țicudean)