Gardienii Revoluției Islamice din Iran au atacat în Irak sediile opoziției kurde

Rachetă lansată din regiunea iraniană Kurdistan (Komalah) îndreptată spre Sulaimaniyah, regiunea autonomă Kurdistan din Irak.

Gardienii Revoluției Islamice din Iran (CGRI) au deschis focul asupra sediilor grupărilor de opoziție kurde iraniene care au sediul în nordul Irakului, cel mai recent dintr-o serie de atacuri motivate de faptul că Teheranul le acuză că ar fi încurajat un val de tulburări în interiorul republicii islamice.

Se relatează că cel puțin o persoană a fost ucisă în atacul de la sfârșitul zilei de 20 noiembrie, care a lovit clădiri ale partidelor kurde care se opun Iranului, inclusiv sediul Partidului Komala din Kurdistanul iranian și reședința liderilor Partidului Democrat din Kurdistanul iranian.

Orașe irakiene bombardate

Un oficial de rang înalt al Partidului Democrat din Kurdistanul Iranian a declarat că Mohammed Nazif Qaderi, membru al grupului kurd iranian exilat în Irak, a fost ucis în atacul CGRI, în timp ce taberele kurde Jengikan și Gardehchal de lângă Aeroportul Internațional Irbil au fost țintele unor intense atacuri cu drone și rachete. Membri ai organizației susțin că proiectilele au atins și un spital din Koya.

Irbil, provincie din nordul Irakului

Organizația pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, spune că forțele iraniene au bombardat, de asemenea, orașele Marivan și Javanroud din vestul Iranului în noaptea de 21 noiembrie. Acesta a declarat că 13 persoane au fost ucise în regiune de către forțele de securitate în ultimele 24 de ore, inclusiv șapte în Javanroud.

Hengaw susține că, în mijlocul „confruntărilor intense” dintre protestatari și forțele de securitate din Javanroud, nu a mai fost sânge pentru transfuziile răniților, iar în Piranshahr s-a înregistrat un „baraj intens de gloanțe” după căderea nopții de 21 noiembrie.

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Observatorul de internet NetBlocks a susține că a înregistrat o „perturbare majoră” a serviciilor online în timpul protestelor.

Atacurile din nordul Irakului și din vestul Iranului au loc pe fondul represiunii sângeroase dezlănțuite în orașele kurde iraniene în ultimele zile din cauza extinderii protestelor legate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a murit în septembrie în custodia poliției pentru că purta „necorespunzător” o eșarfă pe cap, hijabul islamic. Demonstrațiile, care durează de săptămâni, au devenit unele dintre cele mai mari și mai susținute de la revoluția islamică din 1979.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat reporterilor că Teheranul a acționat pentru „a-și proteja granițele și securitatea cetățenilor săi pe baza drepturilor sale legale”.

El susține că guvernul de la Bagdad și administrația din Irbil a regiunii autonome kurde din Irak, cu sediul la Irbil, nu au reușit să pună în aplicare angajamentele asumate pentru a preveni amenințările împotriva Iranului din zonele irakiene.

CGRI a emis o declarație în septembrie în care a afirmat că astfel de operațiuni de atac vor continua atâta timp cât bazele „grupurilor teroriste” nu vor fi îndepărtate și atâta timp cât autoritățile regionale irakiene „nu acționează conform angajamentelor luate”. CGRI a acuzat grupurile kurde cu sediul în Irak că „atacă și se infiltrează în Iran pentru a semăna insecuritate și revolte și a răspândi neliniștea”, în contextul protestelor care au izbucnit în urma morții lui Amini.

### Vezi și... ### Comandantul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran către protestatari: „Azi e ultima zi a revoltelor"

Tânăra de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost reținută la Teheran de poliția morală pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului privind hijabul.

Protestele au început în orașul natal al lui Amini, Saghez, din regiunea Kurdistan din Iran, și s-au extins în zeci de orașe și localități din Iran. Teheranul a afirmat, fără a furniza dovezi, că grupările kurde din nordul Irakului au susținut demonstrațiile.

Valul de proteste și represiunea guvernamentală care a urmat s-au soldat cu zeci de morți și mii de persoane arestate.