Gaza: Cel puțin 37 de morți într-un bombardament israelian la o școală „folosită de extremiști”

O încăpere a școlii UNRWA transformată în refugiu pentru palestinieni, după bombardamentul israelian din 6 iunie.

Atacul israelian de joi în zori împotriva unei școli transformată în refugiu în centrul Fâșiei Gaza, la Nuseirat, s-a soldat cu moartea a cel puțin 37 de oameni, inclusiv cinci copii. Israelul susține că școala ar fi fost folosită de luptătorii islamiști.

Atacul a venit după ce Israelul a anunțat miercuri că-și extinde operațiunile aeriene și terestre din centrul enclavei, în continuarea campaniei de distrugere a mișcării Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și Uniunea Europeană.

Școala lovită în zori era administrată de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, pe care Israelul a acuzat-o mereu, fără să prezinte dovezi convingătoare, că ar angaja oameni care colaborează cu Hamas.

Armata israeliană (IDF) a spus joi că școala bombardată de avioanele sale de luptă era folosită de Hamas și de altă organizație extremistă, Jihadul Islamic, dar nu a dat imediat alte detalii.

Aproape toate școlile administrate de UNRWA care nu au fost distruse de Israel au fost transformate în refugii de la începutul războiului soldat printre altele cu alungarea de la casele lor a majorității celor 2,3 milioane de palestinieni din Gaza.

Autoritățile medicale din Gaza estimează la peste 36.000 numărul celor uciși în operațiunile militare lansate de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu moartea a aproape 1.200 de israelieni și răpirea altor 250.

Numai săptămâna aceasta, alte zeci de palestinieni au murit în bombardamente israeliene în Gaza, inclusiv unul asupra unui spital din centrul regiunii.

Noile evoluții vin pe fondul eforturilor mediate de SUA și Qatar, mai ales, de a obține un armistițiu în Gaza în baza unui plan israelian cu mai multe faze, care prevede și eliberarea ostaticilor.

Hamas se opune mai ales pentru că Israelul refuză să promită că se va retrage militar definitiv din Gaza, odată ce islamiștii eliberează ostaticii.

Premierul conservator israelian, Benjamin Netanyahu, se confruntă cu amenințări de rupere a coaliției de guvernământ din partea partenerilor săi de extremă-dreapta, care îl acuză că ar ascunde unele detalii ale planului de armistițiu. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te