Gazprom a oprit livrările în Finlanda

Gazprom a oprit sâmbătă exporturile de gaze către Finlanda, a declarat operatorul finlandez al sistemului de gaze, citat de The Guardian.

Măsura vine după ce Finlanda a depus oficial candidatura pentru a adera la NATO, dar și pe fondul disputei privind livrarea gazului natural de către Rusia către țările occidentale. Gazprom Export a cerut țărilor europene să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble din cauza sancțiunilor impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, dar Finlanda refuză să facă acest lucru, la fel care și celelalte țări europene.

„Importurile de gaze prin punctul de intrare Imatra au fost oprite”, a declarat Gasgrid Finland într-un comunicat.

Imatra este punctul de intrare al gazului rusesc în Finlanda. Angrosistul de stat finlandez Gasum a declarat vineri că Gazprom a avertizat că fluxurile vor fi oprite de la ora 4:00 sâmbătă dimineața. Gasum a confirmat și sâmbătă că fluxurile s-au oprit. „Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al Gasum au fost întrerupte”, se arată într-un comunicat.

Cu o zi mai deverme, șeful Gasum, Mika Wiljanen, a spus că decizia Gazprom este regretabilă, dar a asigurat că Finlanda era pregătită și și-a asigurat căi alternative de alimentare, începând cu conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia.

Gazul reprezintă numai 5% din sursele de energie ale Finlandei, dar tot acest volum era importat din Rusia, iar compania de stat finlandeză Gasum are contract numai cu Gazprom, informează presa locală, citată de DPA.

Luna trecută, Rusia a oprit livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria, tot pentru că nu și-au plătit facturile în ruble, așa cum cere un decret din martie al președintelui rus Vladimir Putin.

Măsura a fost luată pentru a susține moneda națională, care se devalorizase mult în faza incipientă a invaziei ruse din Ucraina.