Gazprom „amenință” Republica Moldova| „Mașinăria de protest” a lui Șor

Protestul partidului Șor

​​​​​​​Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • „Risc major de criză energetică: Gazprom reduce cu aproximativ 30 la sută livrările de gaze spre Republica Moldova pentru luna octombrie”, titrează Mold-Street.com. Astfel, din cele 8, 06 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, concernul rus a confirmat că va livra zilnic doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, invocând o problemă tehnică, pe care însă autoritățile de la Chișinău nu o consideră argumentată. Ulterior Gazprom-ul a amenințat că poate sista în orice moment livrarea de gaze Republicii Moldova, acuzând Chișinăul că nu respectă prevederi din contract. De la 1 octombrie, prețul gazelor naturale importate de la Gazprom a scăzut cu peste 800 de dolari pentru mia de metri cubi și va constitui 1030 de dolari. În același timp, au intrat în vigoare noile tarife pentru gaze naturale, care s-au majorat cu 29 la sută, astfel că pentru populație un metru cub de metan ajunge la 30 de lei.
  • Miniștrii Apărării din Germania și România au fost la Chișinău la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de a anexare a patru regiuni ucrainene, iar Kievul a depus cerere de aderare la NATO. Cei doi miniștri ai apărării de la București și Berlin au promis că vor ajuta la modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova și vor oferi echipamente militare. Ministra Apărării germane Christine Lambrecht a spus că Berlinul va oferi Republicii Moldova drone și alte echipamente militare moderne, notează TVR Moldova. Iar ministrul Apărării de la București, Vasile Dîncu, a spus că va ajuta la modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, inclusiv prin instruirea militarilor moldoveni în România.
  • Oamenii care participă la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor în fața Parlamentului și Președinției sunt plătiți, iar în spate stă o adevărată mașinărie de recrutare a acestor protestatari, după cum scoate la iveală o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor, care s-au infiltrat printre manifestanți, aceștia sunt transportați organizat la protest și primesc câte 400 de lei ca „să-și manifeste atitudinea civică”. Reprezentanți ai Partidului Șor au negat că plătesc oamenii ca să protesteze.
  • După doi ani de pauză, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a revenit sărbătoarea „Ziua Vinului”. În centrul Capitalei a fost inaugurat un orășel al vinului, iar peste 80 de vinării din țară și-au dat întâlnire acolo, scrie Agora.md. Pe lângă numeroșii vizitatori ai sărbătorii, la ceremonia de deschidere au participat și oficiali. Președinta Maia Sandu s-a arătat mândră de faptul că Republica Moldova este cea mai premiată țară din Europa de Est pentru vinurile sale. Ultimii ani, industria vitivinicolă a asigurat trei la sută din produsul intern brut (PIB), remarcă ministrul Agriculturii Vasile Bolea, care consideră că vinul este o carte de vizită a Republicii Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, se bucură de atenția publicului știrea Ziarului de Gardă despre faptul că de la 1 octombrie a intrat în vigoare legea Lend-Lease pentru Ucraina, adoptată în Statele Unite. Potrivit autorităților de la Kiev, acest lucru înseamnă mai multe arme de înaltă calitate pentru Ucraina.
  • Populară pe Facebook este și știrea Europei Libere cu ministra Apărării germane Christine Lambrecht care a salutat, în timpul vizitei sale la Chișinău, cererea Ucrainei de aderare la NATO.
  • Pe Instagram este virală postarea Europei Libere despre trupele ruse care, potrivit Moscovei, s-ar fi retras din orașul strategic ucrainean Liman, după ce, cum spune Kievul, au fost încercuite de armata sa