Gazprom anunță că nu va reduce livrările de gaze pentru R. Moldova prin gazoductul Sudja. Într-o declarație, concernul rus anunță că Moldovagaz și-a lichidat datoriile, fiind achitate și plățile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Moldova.
Gazprom scrie însă că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze dacă Moldovagaz nu-și va onora angajamentele.
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz a anunțat că compania a virat Gazpromului până la 21 noiembrie avansul în valoare de 50% din costul gazelor naturale - 21,41 milioane de dolari - pentru luna noiembrie 2022.
Ceban precizează că ținând cont de creșterea volumului livrărilor de gaze naturale de la 52,11 la 102,0 milioane mc, obligațiile Moldovagaz față de Gazprom de a plăti avansul pentru noiembrie 2022 a crescut la 41,9 milioane de dolari SUA.
Astfel, valoarea restanțelor la plata avansului pentru noiembrie este de 20,49 milioane dolari.
„Vreau să vă anunț că Moldovagaz a asigurat transferul datoriei către Gazprom, îndeplinind-și astfel obligațiile de plată în avans (pentru noi volume) către furnizorul de gaze naturale”, a comunicat pe Telegram în dimineața zilei de luni, 28 noiembrie, Vadim Ceban.
Gaz pentru Moldova, stocat în Ucraina
Concernul rus Gazprom a acuzat marți, 22 noiembrie, Ucraina că stochează o parte din gazele livrate Republicii Moldova, în timpul tranzitului pe teritoriul său, și a amenințat că va reduce livrările, dacă situația se va menține, începând cu ziua de luni, 28 octombrie.
Pe de altă parte, compania ucraineană de stat Naftogaz a precizat că toate cantitățile de gaze naturale care au fost acceptate la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru transportul către consumatorii din R. Moldova au fost transferate la punctele de ieșire din Ucraina spre R. Moldova „Alexeevka” și „Grebeniki”.
Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că volumele de gaze la care face referire Gazprom că ar rămâne pe teritoriul ucrainean sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.
Potrivit vicepremierului, R. Moldova are deja în depozite 227 de milioane de metri cubi de gaz. „Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a punctat Spînu.