Gazprom: Livrările de gaze către Europa prin Ucraina au scăzut la 41,4 milioane de metri cubi

Gazprom, gigantul energetic rus controlat de stat, a declarat că livrările sale de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, au scăzut la 41,4 milioane de m3 (mmc) pe 18 iunie, de la 41,9 mmc în ziua precedentă.

O cerere de furnizare de gaze printr-un alt punct de intrare important, Sohranovka, a fost respinsă de Ucraina, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

### Vezi și... ### „Războiul gazului” devine realitate: Gazprom oprește livrările spre Polonia și Bulgaria

La 15 iunie, Gazprom a întrerupt înainte de a-și întrerupe livrările de gaze naturale către Germania, după ce a declarat că firma germană Siemens a întârziat lucrările de reparații ale unităților de compresoare la o stație de pe conducta Nord Stream 1.

Berlinul a acuzat această măsură ca fiind „politică” și un pretext pentru a semăna incertitudine și a crește prețurile. Gigantul energetic italian Eni a raportat, de asemenea, probleme, afirmând că la 16 iunie va primi doar 65% din gazul solicitat de la Gazprom. Deficitul a coincis cu o vizită în Ucraina a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României. Aceștia s-au întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au susținut ulterior acordarea „imediată” a statutului de candidat la UE pentru Ucraina.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin acuză Occidentul de „aroganță colonială”