Gazprom va reduce și mai mult livrările de gaze către grupul francez Engie

Compania rusă Gazprom va reduce și mai mult livrările de gaze către grupul francez Engie, sporind astfel îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie a Europei, în contextul în care gazoductul Nord Stream 1 este închis pentru întreținere.

Engie a fost informat de Gazprom pe 30 august că reducerea va avea loc imediat. Grupul francez nu a oferit detalii despre natura disputei cu Gazprom și precizează doar că livrările de gaze rusești fuseseră deja reduse substanțial de când Moscova a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.

### Vezi și... ### Josep Borrell: Dacă Rusia vrea să oprească livrările de gaze spre UE, o va face curând

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, cel al unei întreruperi complete a livrărilor”, a declarat ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher, la postul de radio francez Inter.

Țările europene au fost deja anunțate că Gazprom va închide gazoductul Nord Stream 1 către Germania între 31 august și 2 septembrie pentru întreținere. Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă.

Întreruperea și reducerea furnizării de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze și a forțat guvernele europene să se străduiască să găsească surse alternative de aprovizionare înainte de iarnă.

### Vezi și... ### Nord Stream: o revizie „banală” care ar putea lăsa Germania fără gaze