Gazprom întrerupe livrările de gaze către Letonia invocând „încălcări ale contractului”

Gigantul rusesc de stat Gazprom a anunțat la 30 iunie că a oprit livrările de gaze către Letonia din cauza unor încălcări ale contractului.

Rusia a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca, care au refuzat să se conformeze unui ordin semnat de președintele Vladimir Putin și să plătească pentru gaz în ruble într-o bancă rusă, ca parte a noului sistem de decontare.

Într-o scurtă declarație, gigantul Gazprom a declarat că livrările au fost oprite deoarece Letonia a încălcat „termenii de extracție a gazului” fără a oferi detalii suplimentare. Măsura luată de Gazprom vine la o zi după ce compania energetică letonă Latvijas Gaze a declarat că a cumpărat gaz din Rusia, dar nu de la Gazprom, fără a preciza de la cine.

De asemenea, a spus că plătește în euro, și nu în ruble. După ce UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, Putin a declarat în martie că „cumpărătorii străini neprietenoși” vor trebui să tranzacționeze cu Gazprom în ruble în loc de dolari și euro.

### Vezi și... ### Josep Borrell: Dacă Rusia vrea să oprească livrările de gaze spre UE, o va face curând