Gazprom își mărește prețul estimativ pentru exporturile în Europa și Turcia

Rețea de gazoducte ale companiei Gazprom în regiunea arctică, în peninsula Yamal, mai 2019.

Compania rusească Gazprom și-a mărit prețurile orientative pentru gazul exportat în 2021, lăsând totodată de înțeles că nu-și va mări volumul exporturilor cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie, când crede că termină de stocat o cantitate suficientă pentru a acoperi consumul pieței rusești, în timp ce a semnalat precauție cu privire la volumele pe care le-ar putea expedia, pe măsură ce criza energetică europeană se agravează.

### Vezi și... ### Chișinăul insistă pe vechea formulă a prețului la gaze în negocierile cu Gazprom

Sunt informațiile furnizate de mai multe firme de specialitate (Wood & Co. și BCS Global Markets), în urma unui webinar, săptămâna trecută, cu managerii Gazprom.

Gazprom și-a mărit prețul orientativ pentru exporturile spre Europa și Turcia la 295 până la 330 de dolari pe 1.000 de metri cubi, a scris Ildar Davletshin, expert pentru piața energetică rusească la firma Wood & Co.

Gazprom își menține totodată estimarea conservatoare că va exporta în Europa și Turcia în jur de 183 miliarde de metri cubi de gaz, anul acesta.

Experții sunt de părere că Gazprom ar putea lua în considerare revenirea la indexarea prețului gazului la petrol în anumite contracte „deoarece clienții ar putea dori o volatilitate mai mică în stabilirea prețurilor”.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la UE a îndemnat Europa să-și revizuiască politica față de Moscova dar a asigurat că Rusia nu are nimic de-a face cu recenta creștere a prețurilor.

Vladimir Chișov, reprezentantul permanent al Rusiei în UE, a declarat, citat de Financial Times, că se așteaptă ca Gazprom, concern controlat de stat care furnizează 35% din necesarul european de gaze naturale, să răspundă rapid la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin de a ajusta producția.

### Vezi și... ### Moldova, între condiţionalităţile UE și Rusia

Acțiunea, care ar ajuta la temperarea prețurilor, va fi probabil „mai devreme decât mai târziu”, a spus el. Putin „a sfătuit concernul Gazprom să fie mai flexibil. Și ceva mă face să cred că Gazprom va asculta ”, a spus Chișov pentru Financial Times.