La Kiev, Merkel propune un nou summit pentru estul Ucrainei

Cancelara germană Angela Merkel și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la conferința de presă comună de la Kiev, Ucraina, 22 august 2021.

Aflată la Kiev, cancelara germană Angela Merkel a venit cu o propunere surpriză: organizarea unui nou summit despre criza din estul Ucrainei, și asta încă înainte ca mandatul ei să se încheie, imediat după alegerile generale din Germania, de luna viitoare.

Cum Merkel a sosit la Kiev după o întâlnire vineri, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, se speculează - în presa germană - că inițiativa ar fi deja coordonată cu Kremlinul.

Ar fi vorba de un summit al așa-numitului „Grup de la Minsk” din care fac parte Ucraina și Rusia, Germania și Franța fiind pe rolul de mediatori.

Tot la Kiev, Merkel a declarat că gazul natural nu ar trebui să fie folosit niciodată ca armă geopolitică și a susținut extinderea unui acord de parteneriat energetic cu Ucraina după 2024.

Germania a promis deja Ucrainei că nu va avea de pierdut de pe urma reducerii tranzitului de gaze rusești, urmând ca aceste venituri să fie asigurate și după 2024, anul când expiră actualul acord ruso-ucrainean privind tranzitul și taxele plătite de Rusia.

### Vezi și... ### Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să-l elibereze pe Alexei Navalnîi

Aceasta înseamnă îndeplinirea promisiunilor făcute Statele Unite că Rusia nu va folosi energia ca armă împotriva Ucrainei (care va pierde miliarde anual pe măsură ce volumul de gaz își va schimba ruta).

Vineri, la Moscova, Merkel și președintele rus Vladimir Putin nu au ajuns însă la o înțelegere care să prelungească acordul ruso-ucrainean privind tranzitul gazelor rusești prin conductele din Ucraina și după 2024, când expiră acordul în vigoare. „Suntem pregătiți să tranzităm gaz prin Ucraina după 2024. Dar trebuie să înțelegem despre câți ani este vorba și despre ce volum de gaze” a spus Putin.

Merkel a fost criticată pentru faptul că a sprijinit mereu proiectul gazoductului Nord Stream și după aceea Nord Stream 2, care se încheie în câteva zile. Statele Unite dar și alte democrații occidentale avertizează că acest proiect mărește dependența Europei de gazul rusesc, privând totodată Ucraina de importante venituri din taxele pe tranzitul gazului rusesc prin sistemul vechi de conducte terestre din perioada sovietică.

### Vezi și... ### Senatorul american Robert Menendez și parlamentari europeni critică din nou proiectul Nord Stream 2

Luni, 23 august, la Kiev va avea loc un așa-numit summit pentru Crimeea, la care vor participa mai mulți lideri europeni, între care președinta R. Moldova, Maia Sandu, dar nu și cancelara Germaniei.

### Vezi și... ### Maia Sandu va participa la summitul de lansare a Platformei Crimeea, inițiativă susținută de 44 de state