Toate partidele care s-au aflat la guvernare în Germania sunt vinovate de dezastrul energetic actual, produs în urma dependenţei de Rusia.
Your browser doesn’t support HTML5
La această concluzie ajunge grupul de jurnalişti independenţi din reţeaua Corrective care au cercetat dedesubturile acestei situaţii care a transformat Germania într-o ţară dependentă de gazul importat. În contextul dezbaterilor legate de situaţia creată s-a cerut instituirea unei comisii de anchetă. Mai toate partidele parlamentare nu agreează această idee.
Fostul cancelar social-democrat, Gerhard Schröder, a iniţiat înaintea alegerilor generale din 2005 construirea gazoductului Nordstream 2. Succesoare lui Schröder, creştin-democrata Angela Merkel, a preluat proiectul. Cursul guvernului de atunci s-a prelungit şi în următoarele legislaturi, cu vicencancelarii social-democraţi Frank-Walter Steinmeier, Sigmar Gabriel şi Olaf Scholz. Deşi ecologiştilor nu le convenea proiectul, aceştia erau preocupaţi, în primul de rând, de impunerea agendei lor: renunţarea la folosirea energiei nucleare, de exemplu, şi implementarea sistemelor de energie regenerabilă.
### Vezi și... ### Autoritățile germane și Siemens contestă afirmațiile Rusiei privind întreruperea Nord Stream 1Fascinaţia presupusului gaz ieftin i-a cuprins şi pe foștii sau actualii şefi de guvern din landurile federale Edmund Stoiber din Bavaria, Matthias Platzeck din Brandenburg, Stanislaw Tillich şi Michael Kretschmer din Saxonia și Manuela Schwesig din Mecklenburg Pomerania Inferioară. Unii dintre ei chiar au cerut stoparea sancțiunilor împotriva Rusiei după anexarea Crimeei și după începerea războiului împotriva Ucrainei. Concernului Gazprom i s-a permis sub ministrul federal al Economiei, Gabriel, să cumpere instalații de stocare a gazelor în Germania. Merkel i-a permis lui Schröder, ca membru al consiliului de administrație al Rosneft, să organizeze vânzarea rafinăriei de petrol din Schwedt.
Cei de la Corrective au investigat şi activitatea unor organizaţii şi fundaţii care în aceşti ani au cimentat influenţa Rusiei în Germania. Firma de import de gaze din Leipzig, VNG, care acum a solicitat un ajutor guvernamental în valoare de miliarde din cauza prețului ridicat al gazului, a sponsorizat în trecut Uniunea Creştin-Democrată din landul est-german Saxonia.
Nu mai enunţăm şi alte exemple de lobbyism, amintite în dosarul întocmit de către jurnaliștii de la Corrective. Aceştia, oricum, au început să curețe desișul influenței ruse asupra Germaniei și să-i nominalizeze pe cei implicaţi. În landul estic Mecklenburg Pomerania Inferioară, o comisie parlamentară de anchetă a început investigarea celor responsabili pentru legăturile cu autocrații ruși. Bundestagul, Parlamentul federal, în schimb, preferă taclale în loc de investigare.
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere