General rus: Controlul total asupra sudului Ucrainei ar oferi Rusiei acces în Transnistria

Militari din cadrul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Moldova în timpul unor „exerciții antiteroriste” la depozitele militare rusești de la Cobasna, împreună cu forțele separatiste transnistrene

Un general rus, citat de agențiile de stat de știri din Rusia, a confirmat faptul că, în actuala faza a invaziei din Ucraina, ținta Rusiei este să preia preia controlul deplin asupra Donbas-ului și a sudului Ucrainei, creând un coridor terestru între peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, și regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Generalul maior Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei ar fi adăugat, potrivit agențiilor ruse citate de BBC, că acest coridor terestru va oferi Rusiei și acces în Transnistria, unde sunt deja staționate trupe rusești.

Minnekaev a făcut acest declarații la reuniune anuală a întreprinderilor din complexul militar-industrial al regiunii Sverdlovsk.

Ministerul rus al Apărării a fost contactat de BBC pentru un comentariu. Răspunsul a fost că „va verifica aceste informații”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | General rus: prin sudul Ucrainei, până în regiunea transnistreană

La Chișinău, Biroul pentru Reintegrare a reacționat cu un comunicat în care respinge speculațiile generalului Minnekaev că în regiunea transnistreană ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă drept „inacceptabile” și „neîntemeiate”.
„În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruși, privind existența unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare declară, că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate.”

Comunicatul invocă negocierile în format 5+2 la care toate părțile, inclusiv Rusia, s-au angajat să rezolve problema transnistreană respectând „suveranitatea și integritatea teritorială” a R. Moldova, care include și regiunea transnistreană. Același principiu este stipulat și de art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001. La care se adaugă faptul că prin constituție, R. Moldova este un stat neutru.

Așa că Biroul pentru Reintegrare cere să fie respectate angajamentele luate „ la nivel bilateral și internațional”. Totodată, cere să fie evitate „mesajele care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”.

Comentariile generalului rud Minnekaev ar fi cea mai detaliată descriere până acum a obiectivelor Rusiei în a doua fază a invaziei Ucrainei iar potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, ar indica și următoarea „victimă a agresiunii ruse”, și anume R. Moldova.

„Nu se vor opri. Comandamentul districtului militar central rus a anunțat următoarea victimă a agresiunii ruse. După ce a preluat controlul asupra sudului Ucrainei, Rusia intenționează să invadeze Moldova, unde se spune că vorbitorii de limbă rusă sunt „oprimați””, a spus Ministerul Apărării al Ucrainei în postarea pe Twitter.

Kievul a avertizat de mai multe ori că Transnistra ar putea fi folosită ca zonă de desfășurare a operațiunilor ruse împotriva Ucrainei sau Moldovei. De fiecare dată, autoritățile de la Chișinău au declarat că nu au observat mișcări suspecte de trupe în Transnistria, și că urmăresc cu mare atenție evoluția situației. Autoritățile separatiste de la Tiraspol au respins și ele, repetat, speculațiile că trupele din regiunea ar putea fi antrenate în conflictul din Ucraina vecină.

Pentru a avea acces terestru în regiunea transnistreană, armata rusă ar trebui să cucerească orașele Odesa și Mikolaev (Nikolaev).

Comentariile lui Minnekaev au venit la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a susținut că forțele sale au „eliberat” Mariupol, după aproape două luni de bombardamente intense care au provocat mii de morți și distrugeri pe scară largă în orașul cu o populație antebelică de aproximativ 400.000 de locuitori.