Proiectul de lege, introdus de partidul de guvernământ, Visul Georgian, la începutul acestui an, cuprinde interdicții privind căsătoriile între persoane de același sex, adopția de către cupluri de același sex, schimbarea genului, susținerea publică a relațiilor și persoanelor LGBTQ+ și prezentarea acestora în mass-media.
AFP scrie că este de așteptat ca această decizie să alimenteze și mai mult tensiunile din țară înainte de alegerile parlamentare cruciale programate în octombrie.
La votarea boicotată de opoziție, parlamentarii partidului de guvernământ au aprobat cu 84 de voturi pentru și nici unul împotrivă proiectul de lege „privind valorile familiei și protecția minorilor”, împreună cu modificările aferente la o serie de alte legi.
Proiectul mai trebuie să fie semnat de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili sau - în caz că refuză să o facă - de președintele parlamentului.
Măsura reflectă legislația similară utilizată în Rusia pentru a limita drepturile LGBTQ și „se referă la restricționarea, în instituțiile de învățământ și în emisiunile TV, a „propagandei relațiilor homosexuale și a incestului”.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat formularea, inclusiv pentru că pune relațiile homosexuale pe picior de egalitate cu incestul.
În urmă cu peste un deceniu, autoritățile ruse au interzis, primele în regiune, susținerea publică a „relațiilor sexuale netradiționale”, precum și tranziția de gen, printre alte măsuri. Curtea Supremă a Rusiei a scos efectiv în afara legii activismul LGBTQ+ prin stigmatizarea a ceea ce autoritățile au numit „mișcarea” LGBTQ+, care deși nu există, este considerată în Rusia organizație extremistă.
Măsuri asemănătoare au adoptat de atunci și alte țări conduse de regimuri conservatoare, ca Ungaria sau, mai recent, Bulgaria.
Drumul spre UE, blocat
Uniunea Europeană a declarat la începutul acestei luni că pachetul de legi propuse în Georgia „subminează drepturile fundamentale ale georgienilor și riscă să stigmatizeze și să discrimineze în continuare o parte a populației”.
UE a mai declarat că adoptarea proiectului de lege ar avea „repercusiuni importante” asupra parcursului de integrare europeană al Tbilisi, care speră să adere la UE, și „va pune și mai multă presiune pe relațiile UE-Georgia”. Un emisar UE a confirmat că procesul de aderare a Georgiei este „înghețat”.
Președintele Parlamentului de la Tbilisi, Șalva Papuașvili - care a depus proiectul de lege - a declarat că el vizează „consolidarea mecanismelor de protecție a minorilor și a valorilor familiale care se bazează pe uniunea dintre o femeie și un bărbat”.
Măsura de marți urmează adoptării recente de către Tbilisi a unei legi anti-ONG privind „influența străină”, care a declanșat săptămâni de proteste antiguvernamentale în masă și condamnare occidentală.
Luni, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat sancțiuni împotriva a doi oficiali ai guvernului georgian „pentru implicarea lor în încălcări grave ale drepturilor omului prin reprimarea protestelor pașnice împotriva legii privind influența străină”.
Blinken a declarat că Washingtonul „ia măsuri suplimentare pentru a impune restricții privind vizele pentru mai mult de 60 de persoane georgiene și membrii familiilor acestora responsabili sau complici în subminarea democrației în Georgia”.
„Rămânem îngrijorați de încălcările drepturilor omului și de acțiunile antidemocratice din Georgia și vom continua să luăm în considerare acțiuni suplimentare ca răspuns”, a spus el într-o declarație.
În mai, UE a avertizat Georgiei că „deraiază” de la calea sa de aderare la blocul comunitar prin promovarea unor măsuri care contravin valorilor europene.
După ce inițial a urmărit o agendă politică liberală pro-occidentală atunci când a venit la putere în 2012, Visul Georgian a început să prefere în ultimii doi ani poziții anti-occidentale și anti-liberale.
Criticii îl acuză că pune țara pe orbita Kremlinului și pune în pericol candidatura Georgiei la aderarea la UE. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te