Georgia. Autoritatea electorală va renumăra o parte din voturile contestate de opoziție

Manifestanți georgieni care au ieșit pe străzi în capitala Tbilisi în semn de protest față de presupusele nereguli la alegerile parlamentare.

Comisia electorală centrală din Georgia a anunțat că va renumăra buletinele de vot marți la aproximativ 14% din secțiile de votare, după ce partidele de opoziție au denunțat fraude la alegerile parlamentare din weekend.

„Comisiile electorale districtuale (DEC) vor efectua renumărarea buletinelor de vot de la cinci secții de votare selectate aleatoriu în fiecare circumscripție electorală”, a transmis comisia într-un comunicat, potrivit AFP.

Potrivit rezultatelor aproape complete anunțate de comisie, partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat alegerile cu 53,9% din voturi, față de 37,7% pentru coaliția de opoziție.

Partidele de opoziție pro-occidentale refuză să recunoască rezultatele votului de sâmbătă, despre care susțin că a fost falsificat în favoarea partidului de guvernământ Visul Georgian.

Președinta Salome Zurabișvili a spus despre rezultatele alegerilor că sunt „ilegitime” și a vorbit despre „o operațiune specială rusească”, o afirmație care a fost respinsă de Kremlin.

Partidele de opoziție au declarat că nu vor intra în noul parlament și au cerut alegeri „noi” organizate de o „administrație electorală internațională”.

Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat „neregulile” electorale.

Un grup de observatori electorali din Georgia a transmis luni că au descoperit dovezi de fraudă complexă, pe scară largă, și au cerut anularea a cel puțin 15% din voturile exprimate, scrie AFP.

În același timp, sfidând îngrijorările UE cu privire la votul din Georgia, premierul ungar Viktor Orban – actualul deținător al președinției rotative a blocului și cel mai apropiat lider european de Kremlin – a sosit luni la Tbilisi pentru o vizită de două zile.

El a spus că alegerile din Georgia, câștigate de partidul de guvernământ, au fost libere și democratice.

De cealaltă parte, SUA, Canada și Suedia au criticat desfășurarea alegerilor parlamentare din țara din Caucaz.

Suedia a anunțat deja că pune capăt oricărei cooperări directe cu guvernul georgian.

Benjamin Dousa, ministrul suedez pentru cooperare pentru dezvoltare și comerț exterior, a declarat că Stockholmul are „îngrijorări de lungă durată” cu privire la evoluțiile politice „alarmante” din Georgia și că neregulile raportate de observatorii occidentali confirmă aceste îngrijorări.

„Prin urmare, guvernul suspendă cooperarea directă suedezo-georgiană, care este încă în desfășurare, inclusiv cu autoritatea fiscală georgiană”, a spus Dousa.

De cealaltă parte, ministerul de Externe al Canadei a transmis o declarație în care a vorbit despre „acte de intimidare a alegătorilor, cumpărarea de voturi și alte nereguli din ziua alegerilor” raportate de observatorii electorali internaționali.

„În coordonare cu partenerii noștri G7 și europeni și în lumina desfășurării și rezultatelor acestor alegeri, Canada își va reevalua relația cu conducerea georgiană”, se arată în declarație.

FOTOGALERIE - Georgienii au ieșit cu miile în stradă pentru a protesta împotriva fraudării alegerilor

Avertismentele occidentale legate de alegerile din Georgia se adaugă îngrijorărilor tot mai mari legate de Georgia. Tbilisi a adoptat în august o lege a „influenței străine”, similară unui act normativ din Rusia.

Conform legii, instituțiile media și ONG-urile care au primit mai mult de 20% din finanțare din surse străine în 2023 sunt obligate să se înregistreze ca entități care lucrează „în interesul unei forțe străine”.

De asemenea, parlamentul georgian a adoptat la începutul lui octombrie o lege care limitează drepturile comunității LGBT.

Pornind și de la aceste legi, Occidentul și-a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la regresul democratic al guvernului Georgiei, o țară candidată la UE cu aspirații la aderarea la NATO.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te