În 2022, aproape 500 de cetățeni moldoveni s-au întors în R. Moldova după ce Germania a refuzat să le acorde azil. Alți 620 ar trebui să ajungă la Chișinău până în martie 2023, a precizat pentru Europa Liberă serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Săptămâna trecută, presa germană a relatat că Germania a refuzat să acorde azil pentru 3.200 de cetățeni moldoveni. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al MAEIE, care a precizat că aceștia urmează să revină în R. Moldova.
Ministerul nu a anunțat motivele refuzului, iar Biroul Migrație și Azil din R. Moldova a menționat că procedura de azil este „confidențială”, precizând că Germania nu a oferit detalii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de externe, Daniel Vodă, pe 8 decembrie, cu o cursă charter, în țară au revenit mai mulți cetățeni moldoveni cărora li s-a refuzat azilul. El nu a precizat numărul acestora. Pentru decembrie au fost planificate alte două zboruri spre Chișinău, care ulterior au fost anulate. Repatrierea va fi reluată în primăvară.
Potrivit datelor Biroului Migrație și Azil al Ministerului de Interne, până în prezent au fost examinate 2.126 solicitări privind readmisia cetățenilor Republicii Moldova din Germania. Conform protocolului privind readmisia, țara care l-a semnat este pregătită să accepte pe teritoriul său cetățenii deportați, atât cetățenii săi, cât și străinii care aveau permis de ședere pe teritoriul său.
În total, pe parcursul anului 2022 au fost organizate 11 curse charter din Germania cu care au fost transportate în R. Moldova 488 de persoane. Din cauza războiului din Ucraina, procesul de readmisie a fost suspendat pentru perioada 24 februarie - 9 august.
Biroul susține că numărul cetățenilor care solicită azil în alte țări este în creștere. Procesul de repatriere este gestionat de Biroul Migrație și de Ministerul de Externe.
Presa germană a relatat că reprezentanta Partidului Social-Democrat, șefa internelor în guvernul landului Berlin, Iris Spranger, a propus repatrierea cetățenilor moldoveni pentru a face loc în centrele de refugiați pentru ucraineni, Berlinul așteptându-se la cel puțin 12.000 de noi refugiați din Ucraina numai în lunile de iarnă. Propunerea a fost criticată de reprezentanții Partidului Verzilor (ecologiști) și Partidul Stângii (urmaș direct al fostului Partid Comunist est-german), aceștia declarând că recurgerea la o astfel de măsură în timpul iernii este prea crudă.
În 2021, jurnaliștii Deutsche Welle au constatat că majoritatea solicitanților de azil din Berlin sunt cetățeni moldoveni (50-60% din numărul total de solicitanți). Cei care au vorbit cu reporterii au spus că au cerut azil din motive economice.
În cazuri rare, azilul este acordat din motive politice. În 2017, fostul deputat moldovean Grigori Petrenko a primit azil politic în Germania. Atunci el avea statut de învinuit în dosarul privind protestul în fața Procuraturii Generale, care a avut loc pe 6 septembrie 2015. În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat că protestul a fost pașnic, iar autoritățile moldovene i-au plasat în mod nejustificat pe participanții săi în arest, iar după ce i-au eliberat - sub control judiciar și le-au interzis să participe la proteste.
### Vezi și... ### Solicitanți de azil din Moldova provoacă o criză în coaliția de guvernământ a landului Berlin