Germania ar putea deporta mai ușor simpatizanții terorismului. Va ajunge un „like” pe postare

Ministra de Interne germană Nancy Faeser îl salută pe colegul ei de la Finanțe Christian Lindner înaintea ședinței de guvern de miercuri, la care ea a prezentat oficial propunerile de combatere a „simpatiei pentru terorism”.

Autoritățile locale de imigrație din Germania vor putea deporta mult mai ușor imigranții care sprijină terorismul, în baza unui proiect de lege adoptat miercuri de guvernul federal.

Potrivit proiectului, informează dpa, deportarea va fi posibilă dacă imigrantul a aprobat fie și o singură crimă teroristă, nu mai multe, ca în prezent. Nu va mai fi nevoie, pentru deportare, nici de o condamnare penală.

Exprimarea acordului pentru terorism va putea fi considerată nu doar postarea de conținut de această natură pe platformele sociale, ci chiar și marcarea cu „like” a postărilor altora, de pildă pe YouTube, Instagram sau TikTok.

Coaliția de guvernământ din Germania (Social-Democrați, Verzi, Liber-Democrați) a prezentat propunerea ca reacție la înmulțirea postărilor negative după atacul Hamas din 7 octombrie din Israel, dar și după uciderea unui polițist german, înjunghiat în marginea unui miting anti-islamist, la Mannheim, anul acesta, de către un solicitant de azil din Afganistan.

Ministra de Interne germană Nancy Faeser, care a propus modificările, a spus că astfel guvernul „ia măsuri dure împotriva delictelor islamiste și antisemite online”.

Criticii din opoziția de stânga au caracterizat însă proiectul ca pe un atac împotriva libertății cuvântului, comparând măsurile preconizate cu cele folosite de regimurile totalitare.

„Faptul că ministra de Interne Faeser pare să plănuiască de acum să deporteze oameni din cauza unei postări pe rețele este punctul culminant al unei tendințe îngrijorătoare”, a spus în parlament Clara Bünger, deputată a partidului radical de stânga Die Linke.

Bünger a observat că încarcerarea cuiva în Turcia sau Rusia din cauza unei postări pe net este condamnată frenetic de obicei de politicienii germani, dar – a spus ea - „Germania însăși merge de-acum în aceeași direcție”.

În favoarea legii s-a pronunțat călduros vicecancelarul Robert Habeck, din partidul Verzilor, care a spus că este „o mare realizare”. El a părut să confirme că legea ar putea fi folosită mai ales împotriva exceselor islamiștilor, spunând că „Islamul își are locul în Germania, dar islamismul, nu”.

Reuters notează că proiectul de lege apare pe fondul creșterii popularității formațiunii de dreapta anti-imigraționiste Alternativa pentru Germania (AfD). Recent, guvernul german a discutat și posibilitatea repatrierii în țări extrem de nesigure, ca Afganistan sau Siria, a solicitanților de azil care se dedau la acțiuni violente. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te