Germania ar putea impune vaccinarea obligatorie anti Covid-19

Olaf Scholz, liderul coaliției tripartite care va veni la putere în Germania și succesorul cancelarei Angela Merkel, Berlin, noiembrie 2021.

Pe fondul temerilor sporite de noua tulpină, Omicron, tot mai multe țări introduc elemente de coerciție pentru sporirea procentului de vaccinați anti-COVID-19.

În Germania, viitorul cancelar Olaf Scholz a declarat că parlamentul se va pronunţa până la sfârşitul anului asupra unei legi care ar putea impune vaccinarea împotriva COVID -19 a întregii populaţii, din februarie 2022.

De ce Omicron?

Organizația Mondială a Sănătății a botezat variantele noului coronavirus după alfabetul grec – mai simplu pentru public să urmărească evoluția pandemiei.

Ultima variantă -și ce mai răspândită acum în Europa – este Delta.

Urma: Nu – dar OMS s-a gâdit că ar putea fi ușor confundat cu „nou” sau „new” în engleză.

Urma: Xi – aici însă s-a ajuns la politică. Președintele Chinei este Xi Jinpin. În transliterație, pentru că numele pronunțat corect, în chineză, nu ar permite nici o confuzie.

Politica OMS este de a evita ca vreo denumire să poată fi interpretată drept „discriminatorie la adresa vreunei culturi, nații, religii, țări sau etnii” (Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS).

Se așteaptă ca joi să se anunțe și o nouă înăsprire a restricțiilor sanitare, menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus. Toate landurile ar putea adopta așa-numita regulă „G2” sau „G2+”, care limitează accesul în locurile publice închise numai pentru cei vaccinați cu schema completă sau imuni natural, după boală. În unele cazuri, acestora li se poate cere și un test negativ. Va fi de asemenea limitat numărul de persoane nevaccinate care se pot întâlni privat.

În Austria vecină, vaccinarea devine obligatorie pentru toată lumea din februarie 2022 iar premierul Greciei, Kiriakos Mițotakis, a anunțat marți că toți grecii de peste 60 de ani vor trebui să aibă cel mai târziu la 16 ianuarie cel puțin o doză de vaccin. În caz contrar vor fi amendați cu 100 de euro – o sumă considerabilă, având în vedere că pensia medie în Grecia este de 730 de euro.

Mai mult, amenda se poate repeta în fiecare lună, dacă persoana respectivă tot nu s-a vaccinat.