Militarii germani vor fi retraşi din Turcia

Avioane de luptă germane Tornado la baza aeriană de la Incirlik

Ministrul german al apărării vorbeşte despre mutarea contingentului german în Iordania sau Cipru.

Ursula von der Leyen, care deţine portofoliul apărării în cadrul guvernului federal, a confirmat miercuri că Germania îşi va retrage contingentul de militari, staţionat în localitatea Incirlik, din Turcia.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Berlin

Ea a mai anunţat că se va deplasa în Iordania în vederea încheierii unei înţelegeri care prevede mutarea celor aproximativ 250 de militari din cadrul bazei NATO din Turcia şi staţionarea lor în această ţară. Ea a mai precizat că se are în vedere şi o eventuală mutare în Cipru. În acelaşi timp, von der Leyen a precizat că în momentul de faţă continuă discuţiile cu guvernul turc în vederea soluţionării problemei soldaţilor germani care participă la operaţiunile de combatere a aşa numitului Stat Islamic (ISIS).

Conflictul între Berlin şi Ankara s-a reaprins, după ce autorităţile din Turcia au interzis din nou unor experţi parlamentari să viziteze baza militară NATO din Incirlik. Interdicţii similare au avut loc şi în lunile trecute cînd unor deputaţi ai Bundestag-ului le-a fost refuzată intrarea în Turcia.

Autorităţile din Turcia şi-au justificat refuzul de a acorda vize de intrare politicienilor germani prin faptul că Berlinul a recunoscut genocidul contra armenilor de la începutul secolului 20 sau că admite unor activişti kurzi să-şi desfăşoare activitatea pe teritoriul Germaniei. Ultima interdicţie a fost motivată prin faptul că Germania a acordat azil politic unor militari, urmăriţi pentru că ar fi adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, stabilit în America.

Gülen este considerat de către Turcia drept organizatorul şi inspiratorul puciului contra preşedintelui Erdoğan, din iulie 2016. În acest context, premierul turc, Binali Yildirim, a avertizat Germania că riscă o anulare a parteneriatului turco-german. Potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, premierul a spus marţi că guvernul german trebuie să se decidă între Turcia sau adversarii Turciei.

Oficialităţile germane consideră atitudinea Turciei drept „inacceptabilă”. Mai mulţi deputaţi au insistat joi, în cadrul unei şedinţe a comisiei de apărare a Bundestag-lui, ca operaţiunea de retragere a militarilor staţionaţi în Incirlik să nu se tărăgăneze.