Germania a cerut luni „iertarea” familiilor victimelor atacului terorist de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, recunoscând responsabilitatea pentru o serie de greșeli care au dus la moartea celor 11 israelieni.
În cursul ceremoniei de luni, marcând 50 de ani de la atentat, președintele german Hans-Walter Steinmeier a spus, între altele:
„În calitate de preşedintele al acestei ţări şi în numele Republicii Federale Germane, vă cer scuze pentru lipsa de protecţie pentru atleţii israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la München şi pentru lipsa de explicaţii ulterior, pentru faptul că ceea ce s-a întâmplat a putut avea loc", a declarat Steinmeier, la München, în faţa familiilor celor 11 atleţi israelieni ucişi.
### Vezi și... ### Președintele israelian participă la comemorarea atacului terorist de la Olimpiada de la München din 1972Ceremonia de comemorare s-a derulat la baza militară din Fürstenfeldbruck, la circa 30 de kilometri vest de Munchen, unde tentativa poliţiei germane de ai elibera pe ostatici s-a încheiat cu o „baie de sânge", potrivit afirmaţiei preşedintelui german.
„Vorbim despre o mare tragedie şi despre un triplu eşec. Primul eşec se referă la pregătirea Jocurilor şi conceptul de securitate. Al doilea se referă la evenimentele din 5 şi 6 septembrie 1972. Cel de-al treilea eşec începe a doua zi după atentat: tăcere, refulare, uitare!", a continuat Steinmeier.
Duminică, preşedintele Frank-Walter Steinmeier a recunoscut că este ruşinos faptul că Germania a avut nevoie de 50 de ani pentru a încheia un acord de despăgubire cu rudele victimelor atentatului.
După zeci de ani de negocieri confidenţiale, guvernul german a anunţat miercurea trecută un acord, cu puţin timp înaintea ceremoniilor pe care familiile victimelor ameninţaseră că le vor boicota deoarece considerau prea mici sumele propuse de Berlin.
Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei teroriste palestiniene „Septembrie Negru” au intrat într-un apartament al delegaţiei israeliene din satul Olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de deținuți palestinieni. Intervenţia serviciilor de securitate germane s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor. Cinci agresori palestinieni au fost împuşcaţi şi alţi trei au fost arestaţi.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz a acceptat să plătească 28 de milioane de euro despăgubiri, sumă care va fi plătită de landul Bavaria şi de oraşul München. Vor fi, de asemenea, desecretizate documente pentru a permite istoricilor germani şi israelieni să aibă o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat.