Conducerea Germaniei a criticat aspru sancțiunile „în oglindă” impuse de Rusia Germaniei și Franței ca represalii la sancționarea unor oficiali ruși în legătură cu otrăvirea liderului de opoziție rus Alexei Navalnîi, în august, cu Noviciok.
„Poziția guvernului federal (german) este că o asemenea măsură este nejustificată și neadecvată”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, la 12 noiembrie, la o conferință de presă.
Joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spusese că Moscova va anunța măsuri punitive împotriva unor oficiali de rang înalt germani și francezi, răspunzând „în oglindă” sancțiunilor inițiate de occidentali din cauza otrăvirii lui Navalnîi.
„Întrucât Germania a fost locomotiva sancțiunilor Uniunii Europene legate de Navalnîi, și pentru că acele sancțiuni au fost îndreptate direct împotriva unor angajați ai oficiului prezidențial al Federației Ruse, sancțiunile noastre de răspuns vor fi simetrice. Deja ele au fost decise, și îi vom informa despre ele, curând, pe colegii noștri germani și francezi”, a declarat Lavrov joi, 12 noiembrie, la o conferință de presă cu jurnaliștii străini.
Lui Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion care zbura din orașul siberian Tomsk spre Moscova, făcând necesară aterizarea de urgență la Omsk și internarea lui la spital. Mai târziu, la insistența familiei și colaboratorilor, a fost transferat la o clinică berlineză, unde medicii au ajuns la concluzia că a fost otrăvit.
Luna trecută, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus înghețarea avuțiilor și interdicții de călătorie unui grup de 6 oficiali ruși bănuiți că poartă răspunderea pentru „tentativa de asasinare” a lui Navalnîi, ca și împotriva unei persoane juridice implicată în programul de producere a agentului Noviciok.
Navalnîi, care încă se află în Germania, la tratament, a dat vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru punerea la cale a otrăvirii, dar Kremlinul a negat orice implicare.