Germania a aprobat fondul de 500 de miliarde de euro pentru infrastructură și armată

Pachetul legislativ adoptat vineri de camera superioară a parlamentului german - fondul de 500 de miliarde de euro și revizuirea regulilor de împrumut - urmează să fie promulgat pentru a intra în vigoare.

Pachetul legislativ adoptat vineri de camera superioară a parlamentului german - fondul de 500 de miliarde de euro și revizuirea regulilor de împrumut - urmează să fie promulgat pentru a intra în vigoare.

Camera superioară a Parlamentului german a aprobat un fond de 500 de miliarde de euro și a relaxat regulile privind împrumuturile guvernamentale. Pachetul legislativ pune capăt deceniilor de conservatorism fiscal în Germania, fiind invocată instabilitatea la nivel global.

Votul final al parlamentarilor germani a fost dat vineri, 21 martie, iar noua legislație urmează să fie promulgată de președintele Frank-Walter Steinmeier.

Pachetul legislativ creează un fond de 500 de miliarde de euro pentru cheltuieli de apărare, infrastructură și protecția climei și relaxează regulile stricte de împrumut pentru a permite guvernului să contracteze credite mai mari în aceste domenii.

Votul din camera superioară, care reprezintă guvernele celor 16 state care alcătuiesc Germania, vine la trei zile după cel din camera inferioară și este o schimbare majoră de viziune pentru cea mai mare economie europeană, care urmărește să-și consolideze armata și să relanseze creșterea economică.

Reforma pune capăt așa-numitei „frâne a datoriilor”, impusă după criza financiară globală din 2008.

Conservatorii și social-democrații, care sunt în discuții pentru a forma o coaliție după alegerile de luna trecută, au împins pachetul spre adoptare, în condițiile în care mandatul actualei legislaturi expiră pe 25 martie, pentru a evita un potențial blocaj din partea deputaților de extremă-stânga și de extremă-dreapta din următorul legislativ.

Friedrich Merz, care cel mai probabil va fi următorul cancelar al Germaniei, a invocat situația geopolitică extrem de volatilă, ca argument pentru adoptarea acestor legi.

Liderii europeni se tem că schimbările în politica SUA, în special sub conducerea președintelui Donald Trump, ar putea lăsa continentul expus unei Rusii din ce în ce mai ostile și unei Chine tot mai ferme.

„Amenințarea din Est, de la Moscova, este încă prezentă, în timp ce sprijinul din Vest nu mai este cel cu care eram obișnuiți odată”, a declarat premierul bavarez Markus Soeder.

„Sunt un transatlanticist convins, dar relația de încredere în Statele Unite ale Americii a fost, cel puțin pentru mine și pentru mulți alții, profund zdruncinată. Germanii sunt îngrijorați”, a completat parlamentarul german.

Cu toate acestea, economiștii spun că va fi nevoie de timp până când stimulentele își vor face efectul și vor ajuta la relansarea economiei, care s-a contractat timp de doi ani consecutivi.

Știre preluată de la Europa Liberă România.