Germania: cu două săptămâni înainte de alegeri, social-democrații conduc

„Trilaterala” (Das Triell): social-democratul Olaf Scholz, candidata Verzilor, Annalena Baerbock și liderul CDU, Armin Laschet, premier in Renatina de Nord -Westfalia, 12 septembrie 2021

Cu două săptămâni înainte de alegerile generale din Germania, care vor marca începutul erei post-Merkel, social-democrații și candidatul lor la funcția de cancelar, Olaf Scholz continuă să conducă în sondajele de opinie. Care arată însă că aproximativ 40% din alegători rămân indeciși.

În aceste condiții, dezbaterea de duminică seară, între principalii trei candidați la funcția de cancelar, organizată de televiziunile publice ARD și ZDF a avut o importanță mult mai mare decât la alegerile precedente, oferind teoretic o șansă reală candidaților să schimbe trendul în favoarea lor.

După 90 de minute de discuții, social-democratul Olaf Scholz, actual ministru de finanțe, pare să-și fi întărit conducerea, arată sondajele rapide făcute printre cei care au urmărit dezbaterea.

Armin Laschet, candidatul blocului conservator, s-a clasat pe locul doi în preferințele publicului, urmat de candidata verzilor, Annalena Baerbock, care nu a convins decât 25% din public.

Cum în Germania, coalițiile de guvernare sunt regula, cea mai populară combinație este în acest moment așa-numita „alianța Kenya”: negru (blocul conservator CDU/CSU), roșu (social-democrați) și verde (Partidul ecologist0, ceea desigur ar însemna o alunecare a Germaniei spre stânga, cu o mai mare deschidere pentru adâncirea integrării europene și mai mult accent pus pe drepturile omului.

După 16 ani la conducerea Germaniei, Angela Merkel se retrage din politică după alegerile generale din 16 septembrie.