Propuneri controversate în Germania

Lagărul de concentrare de la Buchenwald

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor consideră că vizitarea obligatorie a unor lagăre de concentrare ar avea un sens didactic.

Consiliul Central al Evreilor din Germania susţine propunerea privind obligarea tinerilor de a vizita cel puţin un fost lagăr de concentrare. În principiu, ideea este bună, a declarat preşedintele Consiliului, Josef Schuster, într-un interviu radio (DLF) difuzat miercuri dimineaţa. Toţi elevii claselor mari, a spus Schuster, ar trebui să viziteze un memorial ridicat într-un fost lagăr, dar asta după o pregătire prealabilă.

„Cred că o astfel de vizită are sens. Consider că o vizită a unui memorial este importantă pentru elevii claselor mari, indiferent de şcoala frecventată. Vizita trebuie pregătită adecvat şi trebuie să aibă în vedere şi oamenii care s-au stabilit, de curînd, la noi. În mod concret, îi am în vedere pe cei care au solicitat azil în Germania.”

Cine a suferit din cauza izgonirilor pe care le-a trăit, a continuat Schuster, îşi poate da seama unde duce prigoana şi ura. În interviul citat, Schuster a cerut ridicarea volumului de finanţare a memorialelor şi angajarea unui număr mai mare de personal pedagogic. Totodată, a propus ca în aceste memoriale să existe persoane calificate care pot oferi migranţilor vizitatori explicaţii în limba lor maternă.

UIn fost deportat ucrainean... Buchenwald

Tot Schuster a atras atenţia asupra existenţei a mai multor forme de antisemitism. Dacă în anumite state arabe se propagă ura contra evreilor, atunci această stare de fapt seamănă cu ceea ce s-a întîmplat în urmă cu peste 70 de ani în perioada nazismului.

Propunerea privind vizitele obligatorii - la care se referea Schuster – a fost lansată duminică (în ziarul „Bild am Sonntag”) de social-democrata Sawsan Chebli, secretar de stat în executivul landului Berlin. Ea a spus că fiecare persoană care trăieşte în Germania ar trebui cel puţin odată în viaţă să viziteze un memorial. Chebli, care s-a născut într-o familie de refugiaţi palestinieni, a mai spus că vizitarea memorialelor ar trebui să devină parte a cursurilor de integrare, frecventate de străinii cu drept de şedere în Germania.

Preşedintele Conferinţei Miniştrilor Culturii (Helmut Holter din Turingia) s-a pronunţat sceptic faţă de aceste propuneri.

Mai important ar fi ca tinerii să descopere tematica Holocaustului şi apoi să se ocupe de acest subiect, a spul el.

Nici directorul memorialului din fostul lagăr Sachsenhausen, Günter Morsch, nu este de acord cu propunerile lansate. El chiar avertizează faţă de deplasări obligatorii, afirmînd:

„Cine crede că printr-o vizită se pot dispersa prejudecăţi osificate, îmi pare a fi o iluzie. Ceea ce nu-mi place în toată această discuţie este faptul că ea se amestecă cu trimiteri la elevi migranţi; – astfel, sînt dezbinate diferitele grupuri. Aşa ceva trebuie evitat. Avem mulţi germani care au concepţii naţionaliste – şi în acest caz nu consimţim ca ei să fie siliţi să viziteze [memoriale].”